«Η ψήφος σε λαϊκιστικές δυνάμεις είναι ψήφος σε κενές περιεχομένου προτάσεις» διαμηνύουν τα φαβορί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξη που έδωσαν σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, στη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, τη βρετανική Guardian, τη γαλλική Le Monde, την ισπανική El Pais και την ιταλική La Stampa.

Τόσο ο γερμανικής καταγωγής Σουλτς όσο και ο λουξεμβούργιος Γιουνκέρ τόνισαν ότι η υποστήριξη στους ανέργους και τα κοινωνικά επιδόματα πρέπει να είναι στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων των κρατών, ωστόσο, όσον αφορά τα δημοσιονομικά, εμφανίστηκαν αποκλείσεις μεταξύ τους, παρότι και οι δύο υποστηρίζουν αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο Σουλτς δήλωσε μεν ότι πρέπει να τηρούνται τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος, διευκρίνισε ωστόσο ότι «πρέπει να υπάρχει διάκριση του τι είναι κρατικό χρέος και τι επένδυση στο μέλλον». «Κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να πει ότι κρατικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται με δανεισμό είναι λανθασμένες», επισήμανε, προσθέτοντας πως αυτό είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Γιουνκέρ, στο πλαίσιο και τη «γερμανικής γραμμής» τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στη λογική δημοσιονομική εξυγίανση». Απέρριψε ως «ανοησίες» την άποψη ότι η κεντροδεξιά υποστηρίζει τη λιτότητα ενώ η σοσιαλδημοκρατία τη «γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική», λέγοντας πως «ο κόσμος δεν χωρίζεται σε καλούς και σε κακούς».

Πηγή: euractiv.gr