Την επίσπευση των εργασιών αναστύλωσης του Ανακτόρου των Αιγών και την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο νέο ΕΣΠΑ, ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ως επικεφαλής 7 ακόμα συνυπογραφόντων συναδέλφων του
Την απόλυτη ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αναστύλωσης του Ανακτόρου των Αιγών, ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο ο Αναπληρωτής Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε πριν λίγες ημέρες στη Βουλή των Ελλήνων ως επικεφαλής 7 ακόμα συναδέλφων του Βουλευτών (κ.κ. Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος, Σολδάτος Θεόδωρος, Αυγενάκης Λευτέρης, Τζαμτζής Ιορδάνης, Βλαχογιάννης Ηλίας, Κοντογιάννης Γεώργιος, Κυριαζίδης Δημήτριος).
Παράλληλα, ο κ. Τσαβδαρίδης ζητάει να ενημερωθεί από τον Υπουργό Πολιτισμού για το αν προβλέπεται η ένταξη του έργου της αναστύλωσης στο νέο ΕΣΠΑ και για το αν υπάρχουν ώριμες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και για το αν θα προχωρήσει η ανάδειξη των βασιλικών ταφικών μνημείων που υπάρχουν και όσων προσφάτων ανακαλύφθηκαν.
 
Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τσαβδαρίδης έχει ως εξής:
 
«Κύριε Υπουργέ,
 
Το ανάκτορο του Φιλίππου Β’, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από Έλληνες και ξένους ερευνητές ως «ο Παρθενώνας της Μακεδονίας», μιας και ήταν ένα εντυπωσιακό Μέγαρο έκτασης 12.000 τ.μ, τρεις φορές μεγαλύτερο από τον Παρθενώνα, βρίσκεται στον  αρχαιολογικό χώρο των Αιγών ο οποίος προστατεύεται από την UNESCO ως Mνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Kληρονομιάς και ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
 
Στο βασιλικό συγκρότημα που ίδρυσε ο Φίλιππος Β’ με στόχο να αποτελέσει το δημόσιο, θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Αιγών, βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη φάση της συντήρησης και ανάδειξής του (πράξη ενταγμένη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) ύψους 7 εκατ. Ευρώ.
 
Σήμερα, αποκαλύπτονται μόνο τα ίχνη του, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμα δυνατή η κατανόηση του μεγέθους και της μεγαλοπρέπειας που είχε στην ακμή του, όταν ήταν έδρα ενός ισχυρού βασιλείου και μεγάλο διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
 
Ήδη προσφάτως, με ομόφωνη απόφαση των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, δόθηκε το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αναστήλωσης της ανατολικής και βόρειας πτέρυγας του κυρίως κτιρίου, ενώ ήδη αναστυλώνονται η νότια και η δυτική του πλευρά, προκειμένου  να προχωρήσει στο μέγιστο δυνατό η αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών.
 
Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια σημασία που θα έχει η ταχεία αναστήλωση του Ανακτόρου των Αιγών όχι μόνο για την ανάδειξη του αρχαιολογικού και πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας και ειδικότερα της Μακεδονίας αλλά επιπροσθέτως για την ευρύτερη τουριστική και κατ’ επέκταση οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής,
 
ΕΡΩΤΑΣΘΕ κ. Υπουργέ:
 
Α) Τι ενέργειες σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αναστύλωσης;
Β) Προβλέπεται η ένταξη του έργου της αναστύλωσης στο νέο ΕΣΠΑ;
Γ) Υπάρχουν ώριμες μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση;
Δ) Θα προχωρήσει η ανάδειξη των βασιλικών ταφικών μνημείων που υπάρχουν και όσων προσφάτων ανακαλύφθηκαν;
Ε) Πως σκοπεύει να λειτουργήσει το Νέο Μουσείο της Βεργίνας»;