Στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία πωλητών λαϊκών αγορών Ημαθίας.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Με ομόφωνη απόφαση συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για τη Λαϊκή Αγορά για να αποτρέψουμε την ψήφιση μέτρων όπως:

  • Κατάθεση Φορολογικής και Ασφαλιστικής Ενημερότητας για την ανανέωση της άδειας. Αυτό σημαίνει ότι αφού το οικονομικό «τσουνάμι» μας οδήγησε να χρωστάμε στη Δ.Ο.Υ. και στα ασφαλιστικά μας Ταμεία, όπως η πλειοψηφία των εργαζομένων, τώρα μας ζητούν ή να ξοφλήσουμε όλα μας τα χρέη ή να παραδώσουμε τις άδειες μας.
  • Δυνατότητα λειτουργίας υπαίθριων αγορών (παζάρια, “Χωρίς Μεσάζοντες” κλπ) με απαγόρευση συμμετοχής των αδειούχων παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, ώστε να αποδυναμώσουν τις υπάρχουσες λαϊκές και να αποπροσανατολίσουν τους καταναλωτές.
  • Ανακατανομή των θέσεων με κλήρωση κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι «θα χάσει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».
  • Πρωτοφανείς και υπερβολικές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις με φυλακίσεις μέχρι πέντε χρόνια, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και χρηματικά πρόστιμα έως 5000€ και αφαίρεση αδειών, που στόχο έχουν να συνθλίψουν όσους απομείνουν, οδηγώντας τους σε μεροκάματο του “τρόμου” και διώξεις που δεν έχουν προηγούμενο, αντί των τακτικών ελέγχων με λογικά πρόστιμα που θα έβαζαν σε τάξη την αγορά, αντί να την εξοντώσουν.

Η ψήφιση του νέου νομοσχεδίου θα σημάνει την πλήρη αποδυνάμωση της Λαϊκής Αγοράς, με τελική κατάληξη την εξαφάνιση της προς όφελος των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των αλυσίδων καταστημάτων που θέλουν να ελέγξουν το σύνολο της αγοράς και έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τους δικούς τους Νόμους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΑΖΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ”.