Η επαναδιαπραγμάτευση της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ θα είναι προτεραιότητα για τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την Προεδρία της Κομισιόν, JeanClaude Juncker.

Σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, ο Juncker παρουσίασε τις πέντε προτεραιότητές του σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Κομισιόν μετά τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σε μια κίνηση να «γοητεύσει» τον Βρετανό Πρωθυπουργό David Cameron, ο Juncker τόνισε ότι «ως Πρόεδρος της Κομισιόν θα δουλέψει για μια δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία».

«Δεν υπάρχει εύλογος πολιτικός που θα μπορούσε να αγνοήσει το γεγονός ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για τις πολιτικές ανησυχίες στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Juncker, τονίζοντας:« Πρέπει να το κάνουμε για να κρατήσουμε μέσα [στην ΕΕ] το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Οι χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει ποτέ στο ευρώ. Ούτε θα γίνει μέλος του Schengen και θα παραμείνει εκτός από συγκεκριμένα θεσμικά όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», είπε ο Λουξεμβουργιανός.

Ως αντάλλαγμα, πρόσθεσε, θα «πρέπει να ακούσουν τα αιτήματά μας για περισσότερες εξουσίες στη νομισματική ένωση».

Αλλά η ΕΕ έχει και κόκκινες γραμμές, επεσήμανε στην EurActiv: «Η καλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς δεν πρέπει να βλαφθεί και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να σέβεται τις βασικές ελευθερίες, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία».

Πηγή: euractiv.gr