Δήλωση Δημήτρη Μούρνου, περιφερειακός σύμβουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας:

«Και τα κουνούπια θα αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά αλλά αφού ξαναεκλεγούμε». Ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό υπονοεί ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης όταν μιλάει σε διάφορες περιοχές της Ημαθίας και διαπιστώνει και απαριθμεί τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο νομός και που θα λυθούν όλα μόλις τους δοθεί εκ νέου η εντολή διοίκησης. Λες και δεν ήταν η παράταξή του και ο τωρινός και υποψήφιος περιφερειάρχης που είχαν μέχρι τώρα την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας.

Ο τρόπος καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια τα δύο τελευταία χρόνια, ανεύθυνος και επικίνδυνος, δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής και έθεσε σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της.

Σε πρόσφατες συσκέψεις στους δήμους Βέροιας και Αλεξάνδρειας αρμόδιοι φορείς και ειδικοί διαπίστωσαν τα μεγάλα προβλήματα που υπήρξαν και επισήμαναν τον ακατάλληλο και αναποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης.

Ήμασταν οι πρώτοι, πριν τέσσερα περίπου χρόνια, που φέραμε για συζήτηση το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο  και διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του προβλήματος. Έκτοτε κατ’ επανάληψη ζητήσαμε την επανεξέταση του ζητήματος. Υπήρξε από την πλευρά της διοίκησης μια υπεκφυγή, ουσιαστικά μια άρνηση γι’ αυτήν τη συζήτηση.

Διάχυτη είναι η αίσθηση είναι ότι ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος συνιστά ένα σκάνδαλο. Γιατί τα χρήματα ξοδεύτηκαν. Τα σπάσανε και τα μοιράσανε ρουσφετολογικά. Και τα κουνούπια «μεγαλουργούσαν» και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές από τον ιό του Δ. Νείλου! Και ύστερα μιλάνε για έργο, και μιλάνε για νέο πρόγραμμα.

Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών είναι η έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας από αρχές Μαρτίου, όπως απαιτεί ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών. Αντίθετα η Περιφέρεια αρχίζει, όπως αρχίζει, το όποιο πρόγραμμα Ιούνιο και Ιούλιο.

Αλλά και ο τρόπος ανάθεσης του έργου είναι διαβλητός και οι έλεγχοι περί την εκτέλεσή του ατελείς. Και πρόκειται για δαπάνη 2,7 εκατομμυρίων ευρώ!

Δεν αρκούν, λοιπόν, μόνον οι καλές προθέσεις, τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Απαιτείται σωστός προγραμματισμός, διαφανείς διαδικασίες και ισχυρή βούληση. Ιδιότητες που έδειξαν ότι δεν διαθέτουν…