Με την πανελλαδική παρουσίαση του αγωνιστικού προγράμματος του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και των παράλληλων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων της διοργάνωσης, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγαλύτερο σε συμμετοχή αθλητικό γεγονός της χρονιάς στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε μια λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (27/03) στο Ολυμπιακό Μουσείο, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι οι δρομείς στον αγώνα της Κυριακής 6 Απριλίου θα φτάσουν τελικά τους 14.800, συντρίβοντας κάθε ρεκόρ συμμετοχής για άλλη μια φορά! Ο παραπάνω αριθμός αφορά στο σύνολο των εγγεγραμμένων στο Μαραθώνιο, στους Δρόμους Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. και 10.000μ., καθώς και στον Αγώνα Δρόμου 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων θεσμικών φορέων και υποστηρικτών της διοργάνωσης, των υποστηριζόμενων ιδρυμάτων κοινωνικής προσφοράς, καθώς και των χορηγών του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

Ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στο αγωνιστικό σκέλος και στο νέο ασύλληπτο ρεκόρ συμμετοχών: «Είμαστε εδώ για να παρουσιάσουμε ένα μικρό θαύμα, αφού αυτά που πετύχαμε μέσα σε μόλις οκτώ χρόνια είναι εντυπωσιακά. Ξεκινήσαμε με 700 δρομείς το 2006, είχαμε έκρηξη συμμετοχών τα τελευταία χρόνια, για να εκτοξευθούμε φέτος ακόμα ψηλότερα. Οι σχεδόν 13.300 δρομείς που δήλωσαν συμμετοχή μέχρι το κλείσιμο των εγγραφών, δημιουργούν ήδη νέο ρεκόρ. Αν προσθέσουμε τις τελευταίες 1.000 εγγραφές του διημέρου 4-5 Απριλίου, καθώς και τα 1.500 παιδιά που θα πάρουν μέρος στον Αγώνα Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, θα φτάσουμε συνολικά τους 14.800 δρομείς! Θα πρόκειται για ανθρώπους κάθε ηλικίας, που θα τρέξουν ή θα βαδίσουν, κάνοντας πράξη το σύνθημα της διοργάνωσης: Όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε!»

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν ξεχωριστές περιπτώσεις δρομέων, οι οποίοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση: Ο 85χρονος Παναγιώτης Σαμαράς, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής της φετινής διοργάνωσης, ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Κώστα, που έχει συμμετάσχει και τερματίσει σε 37 Μαραθωνίους δηλώνοντας ανελλιπώς παρών στον ‘ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ’, ο 64χρονος Στάθης Παπαδόπουλος, που επίσης τρέχει κάθε χρόνο από το ξεκίνημα του θεσμού, αλλά και ο 60χρονος Γιώργος Μπουντουράς, ο οποίος έχασε 25 κιλά και απαλλάχθηκε από τα φάρμακα όταν ανακάλυψε το τρέξιμο, κατέθεσαν τις δικές τους, μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες.

Τους αθλητές υψηλών επιδόσεων εκπροσώπησε η πρωταθλήτρια των μεγάλων αποστάσεων, Δήμητρα Ιορδανίδου, η οποία ανάγνωσε προσωπικές της σκέψεις για την αξία του Μαραθωνίου και την τεράστια προσπάθεια που κρύβεται πίσω από τα 42,195 χιλιόμετρα της διαδρομής.

Στις πολιτιστικές και ιστορικές προεκτάσεις του 9ου Διεθνούς Μαραθωνίου «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» επικεντρώθηκε και ο χαιρετισμός της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, Μαρίας-Αικατερίνης Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα: «Ο Μαραθώνιος που έχει ως σύμβολο ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο, αποτελεί κάτι μεγαλύτερο από μια αθλητική διοργάνωση. Αποτελεί μια διαδρομή στην ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου, δρ. Κυριακή Ουδατζή, μίλησε για το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανακοίνωσε την σύσταση της επιτροπής Αλεξανδρείου Φιλίας και Συνεργασίας, ιδρυτικά μέλη της οποίας θα είναι η πρόεδρος του Π.Α.Σ.Γ. «Καλλιπάτειρα» Κατερίνα Παναγοπούλου, η Διευθύντρια Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δρ. Παρούλα Νάσκου-Περράκη, η κυρία Παπαχριστοπούλου-Τζιτζικώστα, καθώς και η ίδια η δρ. Ουδατζή.

Τέλος, ο διευθυντής εθελοντισμού του Μαραθωνίου, Κωνσταντίνος Τσιγκαράς, ευχαρίστησε από το βήμα όλες τις εθελοντικές ομάδες που βρίσκονται στο πλευρό της διοργάνωσης, καθώς βέβαια και τους μεμονωμένους εθελοντές: «Για εμάς, οι τρεις πυλώνες του εθελοντισμού είναι: συμμετέχω – ενεργοποιώ – δημιουργώ. Συνολικά, 1.200 άνθρωποι συμμετέχουν και στηρίζουν ως εθελοντές αυτό το Μαραθώνιο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται περίπου 500 εθελοντές που δήλωσαν συμμετοχή στη διοργάνωση απευθείας μέσω της ιστοσελίδας μας, αλλά και 100 εθελοντές που μας παρέχει ο Οργανισμός ‘Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014’ για τη φύλαξη των στενών στους Δρόμους 5.000μ. και 10.000μ.».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο γηραιότερος απ’ όλους τους εθελοντές, ο γεννημένος το 1922 Φώτης Πετρίδης, που για μια ακόμη χρονιά θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα ενέργειας και προσφοράς: «Είμαι από τους πρώτους που θέλω να βοηθώ νύχτα – μέρα τη διοργάνωση, σε ό,τι χρειαστεί. Θέλω να συγχαρώ όλους τους αθλητές που θα πάρουν μέρος και πιστεύω ότι του χρόνου θα συμμετάσχω κι εγώ, γιατί θα αισθάνομαι νεότερος»!