Πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του πλανήτη, αλλά και γενικότερες απορίες για τις επιστήμες θα λυθούν στο Φεστιβάλ επιστήμης που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο.

Από τον Φεβρουάριο ως και τον Ιούνιο του 2014, το Φεστιβάλ ΓεωΣυναντήσεις αφηγείται τις αλλαγές που συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Με επίκεντρο τη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ελλάδα, χώρα που πλήττεται συχνά από φυσικές καταστροφές.

Για τέταρτη χρονιά, το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστήμων ΓεωΣυναντήσεις, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τους επιστήμονες που αφουγκράζονται τον πλανήτη και τις τεχνολογικές εφευρέσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας ολοένα και πιο προηγμένης παρατήρησης των φαινομένων.

Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: τα τέσσερα πρωταρχικά στοιχεία -τα οποία, κατά τους αρχαίους Έλληνες, θεμελιώνουν τον κόσμο που μας περιβάλλει- αποτελούν την κατευθυντήρια γραμμή αυτού του Φεστιβάλ, που θα προβάλει τα ευρωπαϊκά προγράμματα παρατήρησης (διαστημικής, υποβρύχιας, επίγειας, υπόγειας) της Γης στα οποία συμμετέχουν ελληνικές και γαλλικές ερευνητικές ομάδες καθώς και επιφανείς Γάλλοι επιστήμονες. Το Φεστιβάλ θα δώσει, επίσης, ιδιαίτερη σημασία σε εκδηλώσεις που απευθύνονται στους μαθητές, σε εκθέσεις, σε προβολές επιστημονικών ταινιών κ.ά.

Oι εκδηλώσεις του Διεθνές Φεστιβάλ Επιστήμων ΓεωΣυναντήσεις θα πραγματοποιηθούν από 17/02/2014 – 30/06/2014 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο ίδρυμα Ευγενίδου, στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Πατάκη, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, στη Σχολή Μωραΐτη, στο Κέντρο Εκμάθησης Ελληνικών Λέξη-Λόγος.

Ο κύκλος 6 ομιλιών «Νερό, Αέρας, Γη, Φωτιά: παρατηρώντας τον πλανήτη», με άξονα τα 4 πρωταρχικά στοιχεία του αρχαιοελληνικού κόσμου, ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος με τη διάλεξη του σημαντικού Γαλλοκαναδού αστροφυσικού Hubert Reeves, προέδρου της οργάνωσης Humanité et Biodiversité, με τίτλο: «Εκεί όπου ο κίνδυνος, εκεί και η σωτηρία φύεται», Συνεχίζοντας την αποκατάσταση του πλανήτη. Προλόγισε η Ελένη Χατζηχρήστου, Αστροφυσικός, Επιστημονική συνεργάτιδα στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ο αστροφυσικός Hubert Reeves, διεθνώς γνωστός ως εξαιρετικός επιστήμονας αλλά εξίσου και ως στοχαστής της σύγχρονης εποχής και έντονα στρατευμένος αγωνιστής της οικολογίας, στην έναρξη του φεστιβάλ παρουσίασε μια ομιλία στην οποία συναντώνται η αστρονομία και η οικολογία. Έχοντας αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη μελέτη της γέννησης και της ιστορίας του Σύμπαντος στη NASA, στο Πανεπιστήμιο Paris VII, στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας και στο Πανεπιστήμιο του Montreal, ο Hubert Reeves ενδιαφέρεται πλέον για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ο Reeves, ανθρωπιστής επιστήμονας, πρόεδρος της οργάνωσης Humanité et biodiversité, προωθεί μια ηθική που σέβεται τους έμβιους οργανισμούς και μια «πράσινη αφύπνιση» που συμφιλιώνει την ιστορία της ανθρωπότητας με την ιστορία του Σύμπαντος.

Πηγή: energypress.gr