Τη θέση ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία «προφορική ή γραπτή» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Transform Europe με θέμα: «Η αριστερά στην κυβέρνηση- τι, γιατί και πώς».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η συγκυβέρνηση και η διαπλοκή παίζουν τα ρέστα τους με μέτρα στο σκοτάδι, με το νέο μνημόνιο στο συρτάρι» το οποίο, όπως είπε «το έχουν έτοιμο, στο αγγλικό πρωτότυπο και θα το εμφανίσουν μετά τις εκλογές». Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, «σημαίνει λαϊκή εντολή για τέλος στη λιτότητα και τα μνημόνια. Και στις δημοκρατίες, η εντολή του λαού δεν παραβιάζεται και δεν παραχαράσσεται».

Αναλύοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «οι εκλογές είναι κοντά» ενώ τόνισε ότι «οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη και στις εκλογές αυτές θα νικήσει για πρώτη φορά η αριστερά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο, δείχνοντας τον δρόμο σε όλη την Ευρώπη».

Γενικεύοντας τον προβληματισμό του γύρω από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή πολιτική σκηνή και τις κοινωνίες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χρηματοπιστωτική -και, στη συνέχεια, οικονομική- κρίση απέδειξε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής υπερβαίνουν την κλίμακα του έθνους- κράτους. Ενδεικτικά ανέφερε τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης και την ανάπτυξη, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, την κλιματική αλλαγή, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή τροφίμων, που, δυστυχώς, όπως είπε, η καλλιέργειά τους επιτράπηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνουν ένα σύνολο επίκαιρων προβλημάτων που δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική λύση σε εθνικό επίπεδο.

Το φαινομενικά εθνικό είναι πραγματικά ευρωπαϊκό και αντιστρόφως, είπε ο κ. Τσίπρας αποκρούοντας κατηγορηματικά κάθε σκέψη ή «πολιτική της λαμπρής απομόνωσης», ενδεχόμενο που θα ήταν «μακάρια ψευδαίσθηση» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο η εικόνα αυτή, διευκρίνισε, δεν σημαίνει απίσχνανση του εθνικού κράτους, γιατί οι εθνικές κυβερνήσεις παραμένουν οι φορείς των κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι λαοί της Ευρώπης αναζητούν το έναυσμα, τη σπίθα της αλλαγής και σε αυτό τον ευρωπαϊκό περίγυρο, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν είναι απλώς μια εσωτερική αλλαγή φρουράς, αλλά είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη και μοναδική ευκαιρία για τους λαούς της.

Κατά συνέπεια, είπε ο κ. Τσίπρας, το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε θα μπορούσε να είναι -ούτε και είναι- εσωστρεφές και εθνοκεντρικό. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε, πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο τερματισμός της λιτότητας και η ακύρωση του μνημονίου που η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έχει στο συρτάρι, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε κανένα σκοπό να διαπραγματευτούμε την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης κατά την οποία θα ζητήσει από τους δανειστές την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέα δανειακή σύμβαση, από μηδενική βάση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, είπε ο κ. Τσίπρας θα διεκδικήσουμε:

α) Την αναδρομική απευθείας αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε πείσμα των κυρίων Σόιμπλε και Ρέγκλινγκ. Έτσι ώστε, τα αντίστοιχα ποσά να εξαιρεθούν από το δημόσιο χρέος των χωρών μας.

β) Την πραγματοποίηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».

Πηγή: enikos.gr