Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα φάρμακα, αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί, κατά τη μαραθώνια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το Σάββατο.

Την ημέρα ψήφισης, φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα θα συγκεντρωθούν έξω από τη Βουλή και μία επιτροπή θα επιδιώξει να μπει στο κοινοβούλιο για να καταθέσει ψηφίσματα και να συναντηθεί με βουλευτές.

«Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις εφόσον το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που περιλαμβάνει την συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας κρύβει παγίδες ή θίγει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν τα συμφέροντα του κλάδου τους και προειδοποιούν τους βουλευτές ότι τα 11.000 φαρμακεία της χώρας θα μετατραπούν σε 11.000 εκλογικά τμήματα κατά του οποιουδήποτε ψηφίσει άρθρο ή άρθρα του νόμου που θα περιλαμβάνουν αλλαγές βασισμένες στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Όπως υποστηρίζουν, σε αυτή την περίπτωση θα βγάλουν φυλλάδια και αφίσες στην εκλογική περιφέρεια των βουλευτών με σκοπό τη μη επανεκλογή τους.

Τα μεγάλα «αγκάθια» για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, όπως προέκυψαν κατά την πολύωρη γενική συνέλευση είναι τρία: η πολιτική στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και οι ενδεχόμενες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς.

Οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται να υπάρχει ανταγωνισμός στις τιμές των ΜΥΣΥΦΑ μόνο μεταξύ των φαρμακοποιών, τη στιγμή που οι φαρμακοβιομηχανίες είναι ελεύθερες να πωλούν στους φαρμακοποιούς τα συγκεκριμένα σκευάσματα σε ό,τι τιμή θέλουν.

Οι ίδιοι αντιπροτείνουν εξορθολογισμό της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ μέσω της κρατικής διατίμησης, όπως γίνεται σήμερα τόσο στα ΜΥΣΥΦΑ όσο και στα υπόλοιπα φάρμακα.

Όπως λένε, οι φαρμακοποιοί θέλουν όλα τα φαρμακεία να δίνουν φτηνότερα φάρμακα και όχι μονάχα λίγα από αυτά, όπως κινδυνεύει να συμβεί με την απελευθέρωση των τιμών.

Το δεύτερο «αγκάθι» έχει να κάνει με το ωράριο. Οι φαρμακοποιοί ζητούν 48ωρη μέγιστη εβδομαδιαία λειτουργία ανά φαρμακείο. Ζητούν οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας να καθορίζονται από τον εκάστοτε φαρμακευτικό σύλλογο, σε συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Το τρίτο ζήτημα αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Ο ΠΦΣ τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε πολυιδιοκτησία φαρμακείου, συμπεριλαμβανομένων και των μειοψηφικών πακέτων, ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για φαρμακοποιούς ή μη. (Αυτή τη στιγμή κάθε φαρμακοποιός έχει δικαίωμα να έχει το 51% σε ένα φαρμακείο, όπου θα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης, και μπορεί να έχει ένα μειοψηφικό πακέτο σε μόνο 1 ακόμα φαρμακείο).

Λουίζα Κοντήρη
Πηγή: www.skai.gr