Παγκόσμια Ημέρα του Νερού το Σάββατο 22 Μαρτίου, ωστόσο «Σε καιρούς κρίσης η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για εορτασμούς, αλλά αφορμή για εγρήγορση και δράση ενάντια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των υδατικών πόρων παγκοσμίως» τονίζουν μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την ημέρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι.

«Σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι υδατικοί πόροι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τελούν υπό εκποίηση ή δεν προστατεύονται επαρκώς. Οχτώ προστατευόμενοι νησιωτικοί υγρότοποι με ιδιαίτερη οικολογική σημασία στις Κυκλάδες απειλούνται με εξαφάνιση μέσω της παραχώρησής τους στο ΤΑΙΠΕΔ. Η ρύπανση του Ασωπού ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί, θέτοντας σε συνεχή κίνδυνο την υγεία των κατοίκων ενώ παρά και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάποιοι ακόμα ονειρεύονται την εκτροπή του Αχελώου», σημειώνουν.

«Τα παραδείγματα υποβάθμισης των υδατικών πόρων δυστυχώς είναι πολλά. Υπάρχουν ευτυχώς κάποιες λίγες αλλά θετικές πρωτοβουλίες που δείχνουν το δρόμο, όπως η προτεινόμενη ένταξη της αποξηραμένης λίμνης Μουριάς στην Ηλεία στο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) για επαναπλημμυρισμό της και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής της».

Όπως δηλώνει σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, «Η διαχείριση των υδατικών πόρων επιβάλλεται να μπει σε άλλη λογική, αυτή της αειφορικής χρήσης τους, με γνώμονα την προστασία του φυσικού πόρου, μέσω της προώθησης κατάλληλων πολιτικών και οικονομικών κινήτρων για μείωση της κατανάλωσης, εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης του νερού, με αξιοποίηση του βρόχινου νερού, περιορισμού των απωλειών νερού στα δίκτυα διανομής και προστασία τους από ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση».

Πηγή: www.athensvoice.gr