H διαδικασία εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων έπαψε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Αυτό ορίζεται σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις εφορίες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα φορολογούμενων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν διευκρινίζεται αν η κατάργηση της σχετικής διαδικασίας αφορά και εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013), όταν δηλαδή ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (ν.2238/94).

Για τα ανείσπρακτα ενοίκια που αφορούν περιόδους από την 1-1-2014 και μετά στελέχη του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι δεν απαιτείται διαδικασία εκχώρησης καθώς “εισόδημα που δεν εισπράττεται δεν αποτελεί εισόδημα και κατά συνέπεια δεν πρέπει να δηλωθεί και να φορολογηθεί”.

Να σημειωθεί ότι με το καθεστώς που ίσχυε ως το τέλος του 2013 οι φορολογούμενοι είχαν τη δυνατότητα με μία δήλωση εκχώρησης της απαίτησής τους από τον μισθωτή στο δημόσιο να απαλλαγούν από την υποχρέωση δήλωσης των ανείσπρακτων μισθωμάτων στη φορολογική τους δήλωση και κατά συνέπεια να μην φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό βεβαιωνόταν υπέρ του δημοσίου, στο όνομα του ενοικιαστή, ο οποίος θα έπρεπε να το εξοφλήσει στο δημόσιο για να λάβει φορολογική ενημερότητα. Με το νέο σύστημα αποσυμφορίζονται περαιτέρω οι εφορίες.

Πηγή: capital.gr