Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν θα επιβάλει “προς το παρόν” κυρώσεις σε απάντηση της νέας δέσμης μέτρων που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από την Ουάσιγκτον.

“Θεωρώ ότι οφείλουμε προς το παρόν να μην λάβουμε μέτρα έναντι των αμερικανικών κυρώσεων, δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, παρότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Kαράσιν δήλωνε νωρίτερα ότι «κυρώσεις που μένουν αναπάντητες ανοίγουν την όρεξη».

Πάντως, η ρωσική Άνω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επικύρωσε τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Η συνθήκη είχε επικυρωθεί την Πέμπτη από την ρωσική Δούμα.

Μένει η επικύρωση της συνθήκης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας σε πανηγυρική τελετή παρουσία των προέδρων και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Visa Inc και MasterCard Inc διέκοψαν απροειδοποίητα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές πελατών πολλών ρωσικών τραπεζών έπειτα από την ανακοίνωση της επιβολής των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ υπέγραψε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή.

Με τον τρόπο αυτόν οι ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την ισχυρή τους στήριξη προς την Ουκρανία, έπειτα και από την απόφασή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Μόσχα προσθέτοντας 12 ονόματα προσωπικοτήτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία στον κατάλογο των ατόμων που πλήττονται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Πηγή: skai.gr