Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε την Πέμπτη ως απάντηση στην απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει την Κριμαία την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Μόσχα έκανε γνωστό ότι επιβάλλει απαγόρευση εισόδου σε αμερικανούς βουλευτές και αξιωματούχους ως αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Αποφασίσαμε να επιβάλουμε κυρώσεις σε περισσότερους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, γνωστοποιώντας ότι υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που ανάβει το πράσινο φως για την επιβολή των νέων κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας.

Οι πρόσθετες αυτές κυρώσεις, οι οποίες θα επιβληθούν σε ανώτερους αξιωματούχους, ιδιώτες και μία τράπεζα στη Ρωσία, απαγορεύουν κάθε συναλλαγή σε δολάρια, ενώ προβλέπουν κλείσιμο όλων των λογαριασμών σε δολάρια.

Ο Ομπάμα δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό «παρέχει υλική υποστήριξη» στη ρωσική ηγεσία.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Οσον αφορά στα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.

«Αυτό που θα καταφέρει μια περαιτέρω κλιμάκωση (της έντασης) είναι να απομονώσει ακόμη περισσότερο τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «ο κ. Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή.

Οι νέες κυρώσεις σηματοδοτούν τον δεύτερο γύρο οικονομικών μέτρων που λαμβάνουν οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα. Ο πρώτος γύρος κυρώσεων δεν κατάφερε να σταματήσει τη Μόσχα από την προσάρτηση της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου της Κριμαίας.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «αταλάντευτη» τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσιγκτον στις συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια στη Χάγη.

Πηγή: zougla.gr