Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που είναι μακράν το υψηλότερο παγκοσμίως, θα συζητήσουν μεταξύ των άλλων σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, συνοδεύει ο υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης.

Η Κομισιόν καταγράφει δραματικές διαφορές στο κόστος ενέργειας των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και των ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα και ο Επίτροπος Ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ. Οι βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη Γηραιά Ηπειρο είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ και 20% υψηλότερες από της Κίνας.

Οι βιομηχανικές τιμές φυσικού αερίου μάλιστα είναι 3 με 4 φορές ακριβότερες στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τις τιμές στις ΗΠΑ και στη Ρωσία και 12% σε σχέση με την Κίνα, με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζεται στις πλέον αντιπροσωπευτικές επίσημες αναλύσεις για τις τιμές και το κόστος ενέργειας στην Ε.Ε. μέχρι σήμερα.

Αν και η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ ενεργειακά φθηνή, εντούτοις τα τελευταία χρόνια οι αποκλίσεις τιμών μεταξύ της ΕΕ και των άλλων μεγάλων ανταγωνιστών της διεθνώς, έχουν αυξηθεί περαιτέρω.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πιέζει τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν μέτρα, φοβούμενη επιδείνωση της κατάστασης εξαιτίας και του κρίσιμου πακέτου για την ενέργεια και το κλίμα, που θα καθορίσει την ενεργειακή χρήση στην Ε.Ε. έως το 2030.

Το πακέτο έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση σε όλη την Ε.Ε., για τις συνέπειες που έχουν στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα οι υπάρχουσες κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες θα ισχύσουν μέχρι μόλις το 2020.

Στην ουσία, το νέο ενεργειακό πακέτο, θα πρέπει να κλείσει το τεράστιο χάσμα στα κόστη, που απειλεί τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας στην Ευρώπη.

«Αν πληρώναμε τις αμερικανικές τιμές ενέργειας στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, το κόστος μας θα μειωνόταν κατά 1 δισ. δολ. τον χρόνο και πλέον», είχε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο του στους Financial Times ο Lakshmi Mittal, πρόεδρος και CEO της χαλυβουργίας ArcelorMittal, τονίζοντας ότι η αμερικανική επανάσταση στο σχιστολιθικό αέριο και οι πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις στρατηγικές έχουν φέρει μεγάλη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Paolo Scaroni, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni, είχε αναφέρει προ μηνών ότι το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στην Αμερική έχει δημιουργήσει «μαζικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ΗΠΑ», που έχει προσελκύει επενδυτές και επιχειρηματίες στη χώρα με ταχύτατους ρυθμούς.

Σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι διαφορές στις τιμές ενέργειας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τους οικονομικούς της εταίρους έχουν διευρυνθεί για μια σειρά λόγους, ορισμένους εκ των οποίων η Ε.Ε. δεν έχει μεγάλες δυνατότητες να επηρεάσει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εγχώριες επιδοτήσεις σε κάποιες παραγωγικές χώρες και η ανάπτυξη στο σχιστολιθικό αέριο των ΗΠΑ.

Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο αξιόπιστη στις περισσότερες χώρες μέλη απ’ όσο στις ΗΠΑ, στην Κίνα, στη Ρωσία ή στην Ιαπωνία, και αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες δεν αντιμετωπίζουν τις δαπάνες για διαταραχές στην παροχή ενέργειας που υφίστανται ανταγωνιστές τους στο εξωτερικό.

Μέτρα στήριξης για καταναλωτές

Στη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών που γίνεται εν μέσω της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης και χωρίς να έχει εξαλειφθεί το σενάριο μιας νέας ενεργειακής κρίσης με το φυσικό αέριο, εκτός από τη λήψη μέτρων για το βιομηχανικό ενεργειακό κόστος, αναμένεται να συζητηθούν δύο ακόμη θέματα που αφορούν την ενέργεια.

Πρώτον, η ανάγκη μείωσης των τιμών ενέργειας για τους ευάλωτους καταναλωτές (σσ: φτάνουν τα 50 εκατομμύρια οι Ευρωπαίοι που πάσχουν ή κινδυνεύουν να πέσουν στο καθεστώς της ενεργειακής φτώχειας), και δεύτερον η λήψη περισσότερων μέτρων στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από εξωτερικές πηγές.

Πηγή: energypress.gr