Αύξηση της ανεργίας, χειροτέρευση των όρων εργασίας, αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και του κόστους των υπαρχόντων δικτύων τηλεθέρμανσης εκτιμά ότι θα φέρει η πώληση της «μικρής ΔΕΗ», το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με την προώθηση της διαδικασίας πώλησης της “μικρής ΔΕΗ” κάνει ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη υποταγή του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας στις ανάγκες κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι συνέχεια της πορείας ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 κατά τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου. Η πορεία αυτή μέχρι σήμερα είναι διδακτική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όσον αφορά τα αποτελέσματά της.

Οι υπηρέτες της ανταγωνιστικότητας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση και στο συνδικαλιστικό κίνημα συμφώνησαν στη στρατηγική που μετέτρεπε την Ενέργεια σε ένα εμπόρευμα όλο και πιο ακριβό για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Συνέβαλαν όλοι μαζί στο να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις, καλλιέργησαν αυταπάτες τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη.

Αντί γι’ αυτό οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται, τα ατυχήματα να αυξάνουν, να εντατικοποιείται η εργασία. Αυξήθηκαν παράλληλα οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα και τις εργολαβίες φτάνουν το 50%). Στα οκτάμηνα πριν λίγους μήνες, λόγω της λήξης μιας σειράς κλαδικών συμβάσεων, οι μισθοί έπεσαν στον πάτο, ενώ οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες βιώνουν ένα εργασιακό “Νταχάου”, απλήρωτοι για μήνες, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας κάτω από συνθήκες τρομοκρατίας.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είδαν χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται, βίωσαν και βιώνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της υπερεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι απαγορευτική (αύξηση 17% για το 2013), ενώ προβλήματα και καθυστερήσεις προέκυψαν με τις μετεγκαταστάσεις πληττόμενων οικισμών, τα οποία θα οξυνθούν με την ιδιωτικοποίηση.

Η πώληση της “μικρής ΔΕΗ” θα οξύνει τα παραπάνω φαινόμενα οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας, χειροτέρευση των όρων εργασίας, αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, του κόστους των ήδη υπαρχόντων δικτύων τηλεθέρμανσης, αλλά και της επέκτασης των δικτύων στην πόλη της Φλώρινας και σε άλλα χωριά της περιοχής. Το αποτέλεσμα θα είναι η εξαθλίωση για ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού γενικότερα, αλλά και ειδικά στην περιοχή μας λόγω της ανάπτυξης του κλάδου της ενέργειας».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ προτείνει την κοινωνικοποίηση του κλάδου της ενέργειας με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα είναι ενταγμένη και η ΔΕΗ. Ο ενιαίος αυτός φορέας θα εντάσσεται στον Πανεθνικό Επιστημονικό Κεντρικό Σχεδιασμό που στόχο θα έχει την ανάπτυξη τη οικονομίας στη βάση ικανοποίησης των διευρυμένων εργατικών – λαϊκών αναγκών. Η περιοχή μας είναι απτό παράδειγμα για τον πλούτο που είναι διαθέσιμος για την ικανοποίηση της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια.

Πηγή: energypress.gr