Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μεγάλα ενεργειακά φράγματα, όπως το υδροηλεκτρικό Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον κινεζικό ποταμό Γιανγκτσέ, «είναι σχεδιασμένα για να αποτύχουν».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες «λύση» στο πρόβλημα θα δώσουν τα μικρά και μεσαία φράγματα τόσο από περιβαλλοντικής, όσο και από οικονομικής άποψης.

Αναλυτικότερα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες τα μεγάλα φράγματα επιβαρύνουν καταλυτικά το περιβάλλον, ενώ συνδέονται ακόμη και με την επιδείνωση της σεισμικής δραστηριότητας λόγω της πίεσης που ασκούν στο (υπ)έδαφος οι τεράστιες ποσότητες των συγκεντρωμένων υδάτων, αλλά και διότι η οικονομική απόδοσή τους είναι μικρή και συχνά το ήδη υψηλότατο κόστος κατασκευής τους μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Energy Policy», εξέτασε 245 γιγαντιαία φράγματα (δηλαδή, ύψους 15 μέτρων και άνω) σε όλη την υφήλιο και αποφάνθηκε πως τα σχέδια κατασκευής τους κοστίζουν κατά μέσον όρο 96% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό, ενώ οι εργασίες ανοικοδόμησής τους παίρνουν κατά μέσον όρο 2,3 χρόνια περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό.

Παρά τα όσα υποστηρίζει η μελέτη, η Κίνα ήδη προχωρεί αυτή τη στιγμή στην κατασκευή του υψηλότερου φράγματος στον κόσμο. Το ύψους 314 μέτρων φράγμα θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νταντού, στην επαρχία Σιτσουάν της Νοτιοδυτικής Κίνας, και θα είναι κατά πολύ υψηλότερο από τον νυν κάτοχο του ρεκόρ, το ύψους 300 μέτρων φράγμα Νουρέκ στο Τατζικιστάν. Όταν ολοκληρωθεί το φράγμα, θα παράγει σχεδόν 8 δισ. κιλοβατώρες τον χρόνο, βοηθώντας την Κίνα να προμηθεύεται το 15% της συνολικής της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ως το 2020.

Πηγή: energypress.gr