Σε συμβιβαστικές λύσεις για τις περισσότερες συστάσεις που περιελάμβανε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ κατέληξαν, μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, κυβέρνηση και τρόικα. Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, τι προβλέπει η συμφωνία των δύο πλευρών.

 • Για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής
 1. Η πώλησή τους θα επιτρέπεται ελεύθερα και στα σούπερ-μάρκετ
 2. Για τα υπόλοιπα σκευάσματα, η πώλησή τους θα επιτρέπεται, δοκιμαστικά, μόνο στα φαρμακεία, αλλά με απελευθέρωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι τιμές πέφτουν, τότε η εν λόγω ρύθμιση θα μονιμοποιηθεί.
 • Για τις άδειες των φαρμακείων
 1. Ιδιώτες που δεν είναι φαρμακοποιοί δεν θα έχουν δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακείο, όμως θα μπορούν να κατέχουν ελεύθερο ποσοστό συνιδιοκτησίας (πχ ως χρηματοδότες).
 • Για το γάλα
 1. Στις συσκευασίες του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης θα μπορούν να αναγράφονται οι χαρακτηρισμοί «φρέσκο» ή «νωπό».
 2. Η διατηρησιμότητα θα είναι είτε 5 ημέρες (όπως ισχύει σήμερα), είτε 7 ημέρες, είτε 9 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο παστερίωσης της εκάστοτε βιομηχανίας.
 3. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε την υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος, του γάλακτος «ημέρας», που θα έχει διατηρησιμότητα 2 μέρες.
 • Για τα βιβλία
 1. Απελευθερώνεται πλήρως η τιμή της πρώτης έκδοσης των μη λογοτεχνικών έργων, καθώς και το καθεστώς εκπτώσεων που τα αφορά.
 2. Για τα λογοτεχνήματα, παραμένει η «κλειδωμένη» η τιμή της πρώτης έκδοσης, αλλά απελευθερώνεται για όλες τις επακόλουθες εκδόσεις.
 • Για το ψωμί
 1. Το ψωμί θα πωλείται πλέον με το ζύγι, και το όνομα «φούρνος» θα μπορεί να δίνεται σε όλα τα σημεία πώλησης ψωμιού.
 • Για το λάδι
 1. Οι προτάσεις για το προσλήψεις στο λάδι δεν πρόκειται να υιοθετηθούν.

Πηγή: skai.gr