Σε συμφωνία κατέληξαν λίγο πριν το μεσημέρι της Τρίτης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των δανειστών, δίνοντας έτσι ένα τέλος σε μια διαπραγμάτευση εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ανακοινώσει την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Τρόικα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διανομή σημαντικού ύψους κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Η επίτευξη συμφωνίας ανοίγει τον δρόμο για να δοθεί το «πράσινο» φως από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ αλλά και για την έναρξη των διαδικασιών ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας πέρασαν νωρίς το πρωί το κατώφλι του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξετάσουν όλα τα «ανοικτά» ζητήματα που αποτελούσαν «αγκάθι» κατά τη διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων. Στη συνάντηση δεν ήταν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος αποχώρησε από το υπουργείο λίγο πριν τις 02.00 τα ξημερώματα, δηλώνοντας «ουδέν σχόλιο» αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τη θέση του πήρε ο Γουές Μακ Γκρού.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει το αντάλλαγμα αυτής της «παροχής», καθώς η Τρόικα είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα μιας τέτοιας ενέργειας από τη στιγμή που οι κίνδυνοι εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης παραμένουν. Εκτιμάται πως το πλεόνασμα, το οποίο θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα, θα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ένα άλλο μέρος θα χρησιμοποιηθεί ως… μαξιλάρι για το 2014, σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου του προϋπολογισμού για πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ.

Το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες.

Πηγή: zougla.gr