Στη νέα μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα αναφέρεται ότι η ανάπλαση και αξιοποίηση του Ελληνικού θα δημιουργήσει τη διετία 2014-2015 35.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ με τίτλο: «Η παραχώρηση και αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού ως μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, μία αποτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων» τονίζεται ότι οι 35.000 θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνουν τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε όλη την περίοδο κατασκευής του έργου θα παρατηρηθεί σημαντική επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας, οφειλόμενη στη συνδυασμένη επίδραση της αυξημένης επενδυτικής ζήτησης και ιδιωτικής κατανάλωσης. Ως αποτέλεσμα, στο τέλος της περιόδου εκτίμησης (2025) το ΑΕΠ θα είναι κατά 1,2% υψηλότερο από αυτό που θα ήταν αν δεν είχε παραχωρηθεί και αξιοποιηθεί η περιοχή.

Στην περίπτωση που δεν παραχωρηθεί η περιοχή του Ελληνικού –σύμφωνα με τη μελέτη–, η αναγκαία ισοδύναμη δημοσιονομική πολιτική που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα οδηγήσει σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια. Παράλληλα, με βάση τα παραπάνω, η μη παραχώρηση της περιοχής θα έχει ως αποτέλεσμα μία απώλεια περίπου 14.500 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014-2015.

Πηγή : www.athensvoice.gr