«Είμαστε κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση σήμερα», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρναρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρόντος και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.

Αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «προσπαθούμε να τελειώσουμε.»

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας.

Τα βασικά ανοικτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, εστιάστηκαν, σήμερα στις 5 τα ξημερώματα και μετά από έναν μαραθώνιο κύκλο 14 ωρών διαβουλεύσεων, σε τέσσερα υπουργεία:

* Στο υπουργείο Εργασίας. Δεν έχει επέλθει συμφωνία όσον αφορά στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
* Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η τρόικα εμμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2015, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται.
* Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
* Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει αποσαφηνίσει ότι για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοιχτών θεμάτων, η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Πηγή: skai.gr