Μια μελλοντική κυβέρνηση των Εργατικών στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ πριν το 2020, μόνο εάν μεταφερθούν νέες εξουσίες στις Βρυξέλλες, τονίζει ο αρχηγός του κόμματος, Ed Miliband.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός David Cameron, έχει δεσμευθεί να επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Λονδίνου-Βρυξελλών και εν συνεχεία να προβεί στην πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την έξοδο ή παραμονή της χώρας του από την ΕΕ, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου του 2015.

Η αντιπολίτευση των Εργατικών ωστόσο, θα ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση όταν αναλάβει τα ηνία της χώρας, με τον Miliband να επισημαίνει ότι όταν οι Εργατικοί κερδίσουν τις εκλογές ή χρειαστεί να μοιραστούν την εξουσία με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να γίνει δημοψήφισμα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Ανακοινώνω ότι η επόμενη κυβέρνηση των Εργατικών θα νομοθετήσει στο να μην υπάρξει νέα μεταφορά εξουσιών από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ΕΕ χωρίς δημοψήφισμα […] σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες προτάσεις ούτε από την ΕΕ ούτε από κάποιο Κράτος Μέλος», τόνισε.

«Και είναι απίθανο να υπάρξουν τέτοιες προτάσεις στην επόμενη βουλή», συνέχισε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 40% των Βρετανών θέλει παραμονή της χώρας τους στην ΕΕ και περίπου ίδιο ποσοστό έξοδο από αυτή, ωστόσο διαπιστώνεται ευρεία αντίθεση στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Ο Miliband, προσφέροντας την προοπτική ενός δημοψηφίσματος στο μακρινό μέλλον, προσπαθεί να αποδυναμώσει τις κατηγορίες Cameron ότι οι Εργατικοί δεν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στους Βρετανούς να έχουν λόγο για την Ευρώπη.

Τέλος, ο Βρετανός προειδοποίησε ότι η «καταστροφική εμμονή» των Συντηρητικών του Cameron με την Ευρώπη προκαλεί πρόβλημα στις βρετανικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το μέλλον της Βρετανίας βρίσκεται στην ΕΕ».

*φωτογραφία από EurActiv.com

Πηγή: euractiv.gr