Σε λίγους μήνες θα έχουμε δημοτικές εκλογές στην πόλη της Βέροιας. Οι υποψηφιότητες είναι πολλές. Το ίδιο και οι απόψεις / θέσεις. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το μέλλον του τόπου και την ίδια στιγμή μερίδα του κόσμου δηλώνει ότι θα απέχει. Οι συμπολίτες μας επιλέγουν δηλαδή συνειδητά να μην παραστούν σε κάποιο εκλογικό κέντρο ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως που γίνεται αυτό; Για ποιο λόγο οι συμπολίτες μας απαξιώνουν την εκλογική διαδικασία και δεν διεκδικούν με την ψήφο τους να αλλάξουν αυτό που φωνάζουν ότι πρέπει να αλλάξει;.


Εκδοχή 1: Αποχή από τις εκλογές ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Είναι λανθασμένη από όποια οπτική γωνία και αν το δει κανείς. Όταν απέχουμε από τα κοινά στην πραγματικότητα αποδεχόμαστε σιωπηρά τις όποιες αλλαγές αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς. Αυτομάτως δίνουμε περισσότερη δύναμη σε άλλους αφού εκείνοι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν (και να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους). Μπορεί να θεωρείται ότι είναι μία ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά ταυτόχρονα είναι μία κίνηση η οποία βολεύει πάρα πολύ αυτούς που έχουν αντίθετη γνώμη με εμάς.

Εκδοχή 2: Με μία ψήφο δεν υπάρχει διαφορά

Η αυτοδιοίκηση προκύπτει από την καταμέτρηση ψήφων, συνεπώς και η μία ψήφος ναι!, κάνει τη διαφορά.


Όποια και αν είναι η εκλογική προτίμηση του καθενός είναι υποχρέωσή του να συμμετέχει στα κοινά, να αποφασίζει ο ίδιος για εκείνον και όχι να αφήνει την τύχη του τόπου του σε τρίτους (το ίδιο ισχύει και σε εθνικό επίπεδο). Ακόμα και αν η αρχή που θα εκλεγεί δεν είναι αυτή που μας εκφράζει, θα πρέπει με την ψήφο μας να καταθέσουμε την άποψή μας και να είμαστε ενεργοί πολίτες σκεπτόμενοι και ευαισθητοποιημένοι.

“Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς ότι ΕΣΥ αποφασίζεις ποιος θα βγει”