Η συμπρωτεύουσα συνεχίζει να στέλνει ηχηρά μηνύματα. Χθες οι Ανασφάλιστοι Ασφαλισμένοι. Σήμερα οι συμβολαιογράφοι που δεν έχουν κάνει ούτε ένα (!) συμβόλαιο ακινήτου μέσα στο 2014 ενώ το 2013 τα συμβόλαια έπεσαν 80% σε σχέση με εκείνα του 2012 που ήταν στα μισά του 2008-9!!! Αύριο ακολουθούν οι μεσίτες με λουκέτα στο 20% των γραφείων τους αν συνεχιστεί η κατάσταση.

Η Θεσσαλονίκη καθρέφτιζε πάντα και καθρεφτίζει την οικονομική εικόνα της Βορείου Ελλάδος.

Και αν η Βόρεια Ελλάδα συνεχίσει να αφανίζεται οικονομικά, χάνοντας την μία μετά την άλλη τις δραστηριότητές της, η κατρακύλα θα είναι ασταμάτητη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Βόρεια Ελλάδα ήταν παραδοσιακά (εκτός πολλών άλλων) ο χώρος της ελληνικής λιπασματοβιομηχανίας που ενώ είχε τρομάξει την παγκόσμια αγορά και είχε σε απόσταση τις εισαγωγές αφανίσθηκε εντελώς.

Η χημική βιομηχανία με έδρα την Θεσσαλονίκη χάθηκε.

Η επεξεργασία ορυκτού πλούτου, οι χαρτοβιομηχανία και οι μονάδες οικοδομικών προϊόντων δεν έχουν μείνει ούτε για επισκέψεις Σχολείων…

Ποιος θα ζήσει την Ελλάδα;

Η Αθήνα στην οποία έχει καταφύγει, από το 1960, το 50% του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας αλλά τώρα υπολειτουργεί;

Η Ήπειρος που ξέχασε την βιομηχανία και περιμένει με αγωνία μόνο τουρίστες;

Η Λάρισα και ο Βόλος ή η Θήβα και η Λιβαδειά που ψάχνουν να βρούνε οικονομική ταυτότητα;

Ο Νότος με την Πάτρα, που είναι ήδη εκτός παιχνιδιού και την υπόλοιπη Πελοπόννησο να έχει επιστρέψει στην εποχή του Μωριά… χωρίς τους Κοτζαμπάσηδες;

Η κατρακύλα θα είναι ασταμάτητη.

Ο δεύτερος κύκλος της οικονομικής ασθένειας ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη με την βιομηχανία ενώ η «ίωση» επεκτάθηκε στους μικρομεσαίους που μέσα σε πέντε χρόνια έβαλαν πάνω από 3.000 λουκέτα. Ακολουθούν ήδη τα εμπορικά και τα κάθε μορφής τεχνικά και άλλα γραφεία.

Από το 2014 πήρε ξανά σειρά «εκδίκησης» ο τομέας των ακινήτων αφού οι «σοφοί» του υπουργείου Οικονομικών άρχισαν πάλι να ζητάνε πόθεν έσχες στην πρώτη κατοικία όπως και στην διαφορά μεταξύ πραγματικής και αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Δεν θα σχολιάσω (στην ουσία) την βλακώδη στροφή των κρατιστών ακόμη μια φορά στην οικοδομή για να θρέψουν το ασύστολο κομματικό κράτος που επιμένουν να διατηρήσουν ως έχει κοντράροντας τους πάντες.

Θα διατυπώσω όμως κάποια ερωτήματα αφού παρουσιάσω τα επίσημα στοιχεία της πορείας της οικοδομής σε όλη την χώρα.

Πριν τρεις ημέρες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία προειδοποίησε επισήμως τους «σοφούς» της κυβέρνησης και όλους εμάς ότι το κατά την χρονική περίοδο, Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 27,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,3% στην επιφάνεια και κατά 25,6% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012.

Ότι τον Δεκέμβριο του 2013 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) παρουσίασε μείωση κατά 29,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,7% στην επιφάνεια και κατά 45,8% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012.

Ότι σε σχέση με το 2010 πρέπει να σημειώσουμε ακόμη μια μείωση κατά 30% περίπου εκτός από την γνωστή στασιμότητα στις πωλήσεις ακίνητων.

Πριν δύο ημέρες στην Θεσσαλονίκη, σύσσωμοι, οι συμβολαιογράφοι, οι μεσίτες, οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες ειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι η συμπρωτεύουσα καταστρέφεται και στον τομέα των ακινήτων και ότι κάτι πρέπει να γίνει πριν κλείσουν και ρημάξουν όλα.

Πριν δέκα ημέρες οι βιομηχανίες βάσης της οικοδομικής δραστηριότητας της Ελλάδας (χαλυβουργίες, τσιμέντα, μεταλλουργίες, εφαρμογής ηλεκτρισμού και μόνωσης στις οικοδομές) μιλώντας για το ενεργειακό κόστος ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται για αδικαιολόγητη συμπεριφορά και αχαριστία της Πολιτείας προς την παραγωγή εθνικού προϊόντος αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.

Αντιλαμβάνονται λοιπόν οι «σοφοί» της κυβέρνησης τι σημαίνει πλήρης αποβιομηχάνιση της Βορείου Ελλάδος μα ταυτόχρονη καταστροφή στους τομείς της οικοδομικής δραστηριότητας;

Σοβαρολογούν οι  «σοφοί» της κυβέρνησης όταν μπροστά στο διαφαινόμενο οικονομικό ντόμινο θεωρούν ως θέμα οικονομικής προτεραιότητας μόνο το πόθεν έσχες και στην πρώτη κατοικία;

Όσο φανατικοί και εχθροί του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας είναι οι συγκεκριμένοι εντός και εκτός της κυβέρνησης και αδιαφορούν ότι η μεταποίηση (σε όλες τις μορφές της) τρέφει ακόμη 750.000 στόματα που ταΐζουν ο καθένας άλλους τρεις συμφωνούν να θυσιαστεί στον βωμό του άθλιου ελληνικού κράτους;

Η Βόρεια Ελλάδα θα είναι το ξεκίνημα του οικονομικού χάους της χώρας. Και όλοι αυτοί που δήθεν πιστεύουν πως θα μας σώσουν ξένοι επενδυτές, βάζοντας τα ωραία τους λεφτά ή ότι θα πλουτίσουμε με τα 150 δισ. ευρώ των αποθεμάτων ελληνικού πετρελαίου και φυσικού αερίου του γνωστού παραμυθιού… που γράφτηκε σκόπιμα για να σώσει συγκεκριμένους κομπιναδόρους θα πρέπει να φύγουν νύχτα από την χώρα.

Του Γιώργου Κράλογλου

Πηγή: capital.gr