Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας μαζί με τις δασκάλες τους Ποτουρίδου Γεωργία και Κοσκερίδου Στέλλα, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στις 28/02/2014, στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας.

Τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνουν κάθε λογής χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητας των Ναουσαίων από τους περασμένους αιώνες. Ο παραδοσιακός αργαλειός, τα «ύπεργα» της Ναουσαίικης οικοτεχνίας, τα πρωτογενή εργαλεία υφαντικής, τα χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας, οι γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες, τα αντικείμενα οικοσκευής από ξύλο, πηλό και χαλκό είναι μερικά μόνο από τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα εκθέματα.

Μέσα στο μουσείο, υπάρχει και μία αίθουσα, όπου δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος με τη Μπούλα της Νάουσας και τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο αυτό δρώμενο που αναβιώνει κάθε απόκρια. Σε ξεχωριστή επίσης αίθουσα περιλαμβάνεται το καθαρά ιστορικό μέρος, με μια σειρά όπλων από τον 18ο αιώνα έως και τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο.

Οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ένα κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης της ιστορικής πόλης της Νάουσας. Κύριος σκοπός της επίσκεψης ήταν να δουν και να γνωρίσουν τα κειμήλια που έχουν διασωθεί διαμέσου των αιώνων και να κατανοήσουν τις διαφορές της καθημερινότητας εκείνων των χρόνων, σε σχέση με το σήμερα.

Από τη συζήτηση που ακολούθησε και τις εύστοχες παρατηρήσεις των μαθητών μας προέκυψε ότι κατάφεραν να αντιληφθούν την εξέλιξη των πρακτικών που σημειώθηκε όλα αυτά τα χρόνια, συνδέοντας και συγκρίνοντας τη ζωή των παππούδων τους με τη δική τους.

Τα παιδιά αποκόμισαν πολύ όμορφες εντυπώσεις και έφυγαν ενθουσιασμένα! Όμως, η επίδραση της επίσκεψης δεν τελείωσε εκεί! Γυρίζοντας στο σχολείο, οι μαθητές της Β’ τάξης αποφάσισαν να συλλέξουν αντικείμενα από τις οικογένειές τους και να δημιουργήσουν μία λαογραφική έκθεση με τίτλο «ταξιδεύουμε στο παρελθόν», την οποία είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας, που μας φιλοξένησαν και μας ξενάγησαν στον όμορφο αυτό χώρο.