Τηλεοπτικά ντιμπέιτ αμερικανικού τύπου μεταξύ των πρωτοπόρων υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.

Οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Κομισιόν θα έρθουν αντιμέτωποι μεταξύ τους σε τηλεοπτικά ντιμπέιτ λίγες εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Η προσωποποίηση και πολιτικοποίηση της εκλογικής εκστρατείας θα αυξήσει την προσέλευση και την δημοκρατική νομιμότητα της ΕΕ», είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στην EurActiv o ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Andrew Duff.

Τα κύρια ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο επιλογής των υποψηφίων τους για την Προεδρία της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να οργανώσει δύο ντιμπέιτ στην Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες στις 15 και 20 Μαΐου.

«Περιμένουμε τουλάχιστον 5 συμμετέχοντες στο πρώτο ντιμπέιτ», είπε ο Benjamin Steward, υπεύθυνος επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

«Θα ακολουθήσει μετά από πέντε ημέρες η αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρωτοπόρων υποψηφίων …των ισχυρότερων διεκδικητών για την Προεδρία της Επιτροπής», συνέχισε.

Στο δεύτερο ντιμπέιτ είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Martin Schulz εναντίον του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση θα βασίσει την επιλογή των «δύο» στις «πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις του ευρωβαρομέτρου», εξηγεί ο Steward.

Στις 28 Απριλίου σχεδιάζει ντιμπέιτ και το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. «Αναμένουμε επιβεβαίωση από τους υποψηφίους, αφού πάρουν το επίσημο χρίσμα», είπε στη EurActiv η εκπρόσωπος Τύπου του πανεπιστημίου, Caroline Roulaux.

«Όλοι μοιάζουν ίδιοι»

Σε αυτό το στάδιο, τρία από τα τέσσερα κύρια κόμματα έχουν επιλέξει τους υποψηφίους τους. Ο Martin Schulz από τους Σοσιαλιστές (αναμένεται τελική έγκριση την 1η Μαρτίου), ο Guy Verhofstadt από τους Φιλελευθέρους και οι José Bové και Ska Keller από τους Πράσινους. Το ΕΛΚ θα αποφασίσει στο κογκρέσο του στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Simon Hix, καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής στο LSE, οι προσωπικότητες θα αποκτήσουν πολιτική σημασία τους ερχόμενους μήνες. Ωστόσο τα ντιμπέιτ ίσως αλλάξουν την πορεία της εκστρατείας.

«Αυτό που χρειάζονται σήμερα τα μέσα ενημέρωσης και οι ψηφοφόροι είναι να δουν μια διαφορά μεταξύ των υποψηφίων», τόνισε.

«Όλοι μοιάζουν το ίδιο: κεντρώοι υποψήφιοι που είναι όλοι φεντεραλιστές. Η πολιτική έχει να κάνει με μια επιλογή για την κατεύθυνση της ΕΕ. Εάν δεν έχεις σαφείς διαφορές στα οράματα, αυτό δεν είναι εφικτό», είπε στην EurActiv.

Ευρωπαϊκή εκδοχή των αμερικανικών ντιμπέιτ;

Τα ντιμπέιτ στις εθνικές εκλογές είναι γνωστά. Για παράδειγμα, ο φιλελεύθερος Nick Clegg και ο Nigel Farage από το Κόμμα Ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεξάγουν ντιμπέιτ στις 22 Μαΐου.

Αυτές οι εκλογές της ΕΕ είναι η πρώτη φορά που οι υποψήφιοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να διεκδικήσουν την προεδρία της Επιτροπής, γεγονός που αποτελεί ευκαιρία για τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν όπως ακριβώς και στις αμερικανικές προεδρικές τηλεοπτικές συζητήσεις, υποστηρίζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα. Τα προεδρικά ντιμπέιτ είναι συχνά το αποκορύφωμα των εκλογών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το σε ποια γλώσσα θα γίνουν τα ντιμπέιτ, πώς να μεταφραστούν και ποιοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να τα συντονίσουν.

Πηγή: euractiv.gr