Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olli Rehn, και αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η οικονομία της ΕΕ ανακάμπτει συνολικά, αλλά προειδοποίησε για τους κινδύνους της «παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης» αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιηθούν.

Μιλώντας στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο, ο Rehn παρουσίασε τις «χειμερινές προβλέψεις» της Κομισιόν, ένα από τα βασικά βήματα του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» για τον συντονισμό της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής των «28».

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια μέτρια βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ΕΕ αυτό το έτος, αφότου βγήκε από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την άνοιξη του 2013 και βίωσε τρία συνεχόμενα τρίμηνα υποτονικής ανάκαμψης.

Μετά την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ 1.5% στην ΕΕ και 1.2% στην ευρωζώνη το 2014, το 2015 αναμένεται ανάκαμψη 2.0% στην ΕΕ και 1.8% στην ευρωζώνη.

Ο Rehn υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης φέτος θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει μια πιο εξισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί πλέον να είναι πίσω μας, αλλά αυτό δεν είναι μια πρόσκληση να εφησυχάσουμε, καθώς η ανάκαμψη είναι ακόμη μικρή. Για να γίνει ισχυρότερη και να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, θα πρέπει να μείνουμε στην πορεία της οικονομικής μεταρρύθμισης», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην υπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα εφαρμόσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Υψηλή ανεργία

Ο Rehn τόνισε ότι η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από «αργή σταθεροποίηση της απασχόλησης, με την ανεργία να παραμένει υψηλή». Η προοπτική, είπε, είναι μέτρια αύξηση της απασχόλησης από αυτό το έτος και μετά και μείωση της ανεργίας στο 10,4% στην ΕΕ και 11,7% στη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2015, με τις διαφορές μεταξύ των χωρών να παραμένουν πολύ μεγάλες.

Εξισορρόπηση κινδύνων

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η μείωση γενικά των εθνικών ελλειμμάτων αναμένεται να συνεχιστεί. Το 2014, τα δημοσιονομικά ελλείμματα προβλέπεται να μειωθούν στο 2,7% του ΑΕΠ στην ΕΕ και 2,6% στη ζώνη του ευρώ, ενώ το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα φτάσει σχεδόν το 90% στην ΕΕ και 96% στη ζώνη του ευρώ.

Οι κίνδυνοι είναι πιο ισορροπημένοι από ό, τι ήταν το φθινόπωρο, τόνισε. Εξήγησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην προοπτική ανάπτυξης είναι η εκ νέου απώλεια αξιοπιστίας που θα μπορούσε να προκύψει από κωλυσιεργία στις μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένης της σταδιακά ενισχυμένης ανάκαμψης και αξιοπιστίας, υπάρχει μόνο «μια οριακή πιθανότητα» μιας τέτοιας εξέλιξης, εξήγησε.

Θα πάνε καλύτερα οι «ευάλωτες χώρες»

Η δραστηριότητα ξεκίνησε να ενισχύεται και στις «ευάλωτες χώρες» και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί, είπε ο Rehn. Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Κύπρος έχουν επωφεληθεί από τα δάνεια διάσωσης, ενώ η Ισπανία έχει λάβει τεράστια οικονομική βοήθεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και η Σλοβενία δίνει αγώνα να αποφύγει ένα δάνειο διάσωσης.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2014 θα φθάσει το 0,6% του ΑΕΠ και θα ανέβει στο 2,9% το 2015. Στα στοιχεία που παρουσίασε η Επιτροπή, καταγράφεται βελτιωμένη εικόνα για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013, το οποίο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το εκτιμά στο 13,1% του ΑΕΠ από 13,5% που το εκτιμούσε το φθινόπωρο.

Η Κομισιόν αναμένει βελτίωση και στην αγορά εργασίας, εκτιμώντας ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 26,4% το 2013 για να μειωθεί στο 25,7% το 2014 και στο 24,6% το 2015.

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος αναμένεται το 2013 να φτάσει στο 177,3% του ΑΕΠ, ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση του στο 177% το 2014 και στο 171,1% το 2015.

Παράλληλα, ο αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί και το 2014, με ρυθμό 0,6%, από 0,9% το 2013, και οι τιμές θα σημειώσουν αύξηση 0,2% το 2015.

Μόνο Κύπρος και Σλοβενία αναμένεται να έχουν αρνητικό ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ το 2014 και μέχρι το 2014, όλες οι οικονομίες της ΕΕ αναμένεται να αναπτύσσονται ξανά.

Κίνδυνος παρατεταμένης χαμηλής ανάπτυξης

Το κείμενο τονίζει ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης συνδέονται με τη στασιμότητα ή μερική εφαρμογή των διαρθρωτικών, δημοσιονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κρατών μελών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό, προειδοποίησε, θα οδηγήσει σε χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και παρατεταμένη υψηλή ανεργία.

Μια ασθενέστερη αγορά εργασίας θα έχει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση καθώς και στη δυνατότητα ανάπτυξης.

Πηγή: euractiv.gr