Δε γνωρίζετε και δεν έχετε την πλήρη εικόνα που έχω ο ίδιος, όχι μόνο από τις έρευνες της PGS αλλά και από τα υπόλοιπα αρχεία του ελληνικού κράτους για τους υδρογονάνθρακες. Με αυτή τη φράση αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος απαντούσε χθες στις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, για το που στηρίζεται η δήλωση του πρωθυπουργού για τα 150 δισ. ευρώ έσοδα από τα κοιτάσματα, σε διάστημα 25 με 30 ετών.

Τα υπόλοιπα αρχεία για τα οποία μιλά το κυβερνητικό στέλεχος αφορούν σε περίπου 18 χιλιάδες χιλιόμετρα μελετών και ερευνών από το παρελθόν σε διάφορες περιοχές της χώρας. Περίπου τα μισά από αυτά αφορούν στις ίδιες περιοχές με εκείνες που ερεύνησε η PGS, ενώ τα υπόλοιπα αναφέρονται σε διάσπαρτους ανά τη χώρα στόχους.

Αρμόδιες πηγές εξάλλου τόνιζαν ότι υπάρχουν σοβαρές και βάσιμες πια ενδείξεις, που στηρίζονται στα αποτελέσματα των μελετών της PGS και οι οποίες δείχνουν ότι θα βρεθούν «10  Πατραϊκοί» δηλαδή δέκα περιοχές με εκτιμώμενα κοιτάσματα της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών το καθένα.

Στο ερώτημα εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, οι ίδιες αρμόδιες πηγές ανέφεραν : Έχουμε δει νέες γραμμές σεισμικών και την ερμηνεία τους και αυτό που είδαμε μας άφησε ικανοποιημένους».

Εκεί όπου η εικόνα είναι λιγότερο «φωτισμένη» είναι για την περιοχή νοτίως της Κρήτης, για την οποία πέρυσι είχαν καλλιεργηθεί σημαντικές προσδοκίες. «Δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή της Κρήτης, το ενδιαφέρον παραμένει, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων της PGS θα έχουμε την πρώτη εικόνα» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, σε 2 με 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η ερμηνεία όλων των σεισμικών δεδομένων από το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP και στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα ξεκινήσει ο γύρος παραχωρήσεων με τη χάραξη των οικοπέδων που θα διατεθούν για έρευνα.

Ήδη οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης εναρμονίζονται απολύτως με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί και δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Το αντίθετο μάλιστα, παρατηρείται μια προσπάθεια να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Εάν πράγματι τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, τότε όντως το 2017 με το 2018, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρίσκονται στην Ελλάδα τα πρώτα ερευνητικά γεωτρύπανα, για κάποιες περιοχές, όπως δήλωσε χθες στον Σκάι ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Δηλαδή πρακτικά τα έσοδα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσουν να έρχονται – εάν όλα εξελιχθούν θετικά – από την επόμενη δεκαετία.

Αυτά όμως αφορούν στο θετικό σενάριο αλλά και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν απρόοπτα ή πισωγυρίσματα.
Διότι υπάρχει και η άλλη όψη. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι για τους διαγωνισμούς που έχουν ήδη προκηρυχθεί (opendoor) ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις, δύο χρόνια μετά την προκήρυξή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εταιρείες που έχουν καταθέσει τις πιο ανταγωνιστικές προσφορές, θα μπορούσαν ήδη από το 2014- 15 να φέρουν γεωτρύπανα, ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία στο άρθρο 14 της σύμβασης που αφορά στο σταθερό φορολογικό καθεστώς και το κείμενο της πηγαινοέρχεται επί εβδομάδες.

Ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΥΠΕΚΑ, ήδη έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον και επαφές από μεγάλο αριθμό εταιρειών. Τις αμέσως επόμενες ημέρες μάλιστα πραγματοποιείται ένα μεγάλο γεωλογικό συνέδριο στο Λονδίνο, για το οποίο η PGS ενημέρωσε το ΥΠΕΚΑ ότι θα πρέπει η ελληνική αποστολή να είναι πολυμελής: έχουν ζητηθεί δεκάδες ραντεβού από σημαντικές εταιρείες.

Εκτός όμως από τα σεισμικά, το τελευταίο διάστημα το ΥΠΕΚΑ έχει έρθει αντιμέτωπο και με ένα ακόμη αίτημα από σοβαρές εταιρείες του χώρου. Έχουν ζητηθεί για επεξεργασία και επανερμηνεία τα λεγόμενα «καρότα». Τα «καρότα» στη γλώσσα του πετρελαίου είναι τα στοιχεία και τα δεδομένα παλαιότερων γεωτρήσεων, που κηρύχθηκαν ως άγονες. Γιατί ζητούνται αυτά τα στοιχεία; Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η εξέλιξη της τεχνολογίας, οι νέες δυνατότητες που υπάρχουν στο κομμάτι της ερμηνείας των δεδομένων, οι νέες τεχνικές δυνατότητες, δημιουργούν τη βεβαιότητα σε εταιρείες ότι μπορούν να επανέλθουν σε παλιούς στόχους και να έχουν επιτυχία.

Momentum
Το βέβαιο είναι ότι η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων δεν είναι τυχαία. Κάποιοι συνδέουν το timingμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της τρόικας και τις νέες πιέσεις των δανειστών ή ακόμη και με την προσπάθεια της χώρας να βγει κατά το δυνατό συντομότερα στις αγορές.

Η εξήγηση μπορεί να είναι και πιο απλή: ενόψει του marketing των σεισμικών δεδομένων, η κυβέρνηση – σωστά – κάνει ό,τι μπορεί για προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς. Και όπως τονίζουν με νόημα αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εκτός από εκείνους που μας κατηγορούν ότι είμαστε υπεραισιόδοξοι, υπάρχουν και άλλοι που μας κατηγορούν ότι χαμηλώνουμε υπερβολικά τον πήχη. Εμείς επιλέγουμε να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας, με σοβαρότητα και συνέπεια…».

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr