Συνολικά 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης -περίπου το μέγεθος της Μογγολίας- χάθηκε μεταξύ 2000 και 2012, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών χαρτών από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και την Google. Δυστυχώς, μια σύντομη ματιά στο μέγεθος της οικολογικής ζημιάς αφότου έχει γίνει, αφήνει περιορισμένες επιλογές στους πολιτικούς. Την περασμένη εβδομάδα το περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο World Resources Institute με έδρα την Ουάσιγκτον, το Google Earth, και άλλοι συνεργάτες ξεκίνησαν ένα νέο διαδικτυακό εργαλείο, το Global Forest Watch, που παρέχει σε πραγματικό χρόνο σχεδόν, πληροφορίες για τις αλλαγές στην παγκόσμια δασοκάλυψη.

Η παράνομη υλοτομία συμβαίνει συχνά μακριά από τις μεγάλες πόλεις –και μακριά από την κυβέρνηση και το δημόσιο έλεγχο. Ωστόσο οι ενημερωμένοι δορυφορικοί χάρτες και τα croud-sourced δεδομένα, μπορούν να το αλλάξουν αυτό. «Οι επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις και οι κοινότητες θέλουν απεγνωσμένα καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τα δάση», δήλωσε ο πρόεδρος του WRI, Andrew Steer. «Από δω και στο εξής, οι κακοί δεν θα μπορούν να κρυφτούν και οι καλοί» -αυτοί που προωθούν επιτυχημένες προσπάθειες αναδάσωσης- «θα αναγνωρίζονται για το έργο τους».

Ενώ οι επιθετικές προσπάθειες της Βραζιλίας να εντοπίζει και να καταπολεμά την παράνομη υλοτομία έχουν επιβραδύνει το ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, η ανάπτυξη των φυτειών φοινικέλαιου στην Ινδονησία επιτάχυνε την αποψίλωση των δασών εκεί. Σύμφωνα με μια έκθεση του Οκτωβρίου του 2013 της Greenpeace, η καταστροφή του τροπικού δάσους στην Ινδονησία φέρνει την τίγρη της Σουμάτρας στο χείλος της εξαφάνισης.

Η Κίνα έχει αξιοθαύμαστα αντιστρέψει τα τελευταία χρόνια την τάση της αποψίλωσης των δασών μέσω της προστασίας και της αναδάσωσης Ωστόσο, η αυξανόμενη ζήτηση για ξύλο που θα κατασκευάσει και θα επιπλώσει σπίτια για την ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία αστική τάξη της χώρας τροφοδοτεί ένα παγκόσμιο δίκτυο παράνομης υλοτομίας. Σύμφωνα με μια έκθεση του Νοεμβρίου του 2012 ( PDF ) από το βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Περιβαλλοντικών Ερευνών, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο προϊόντων ξύλου. Το 2011, η Κίνα εισήγαγε 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξυλείας, αξίας 9,3 δισ. δολαρίων –ποσότητα αυξημένη κατά 28% από τα επίπεδα του 2010 και πάνω από 300% υψηλότερη από το 2000 . Μέσα από εκτεταμένες μυστικές έρευνες, ο Οργανισμός ανακάλυψε ότι Κινέζοι χονδρέμποροι αγοράζουν παράνομα κορμούς από τη Ρωσία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τις Νήσους Σολομώντα, τη Μιανμάρ, το Κονγκό και αλλού.

Η παράνομη κοπή δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Όπως περιγράφει με σαφήνεια η έκθεση του Οργανισμού Περιβαλλοντικών Ερευνών, τα παράνομα διακρατικά εμπορικά δίκτυα ξυλείας λειτουργούν σαν καρτέλ ναρκωτικών. «Η βία και οι δολοφονίες συχνά συνδέονται με το παράνομο εμπόριο ξυλείας, με στόχο τους καταγραφείς, τους δημοσιογράφους και τους τοπικούς ακτιβιστές στο στόχαστρο», αναφέρει η έκθεση.

Η δημοσιοποίηση και άμεση διάθεση πληροφοριών σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για την αποψίλωση των δασών δεν είναι από μόνη της λύση, αλλά είναι ένα βήμα προς μία λύση. Οι νέες τεχνολογίες έκαναν εφικτή τη δημιουργία του διαδικτυακού εργαλείου. Όπως ο ακτιβιστής του WRI Nigel Sizer έγραψε σε ένα blog post, «αυτό που θα έπαιρνε 15 χρόνια με τη χρήση ενός υπολογιστή, μπορεί τώρα να γίνει μέσα σε λίγες ώρες μέσω των υπηρεσιών cloud της Google».

Της Christina Larson, Bloomberg Businessweek

Πηγή: capital.gr