Στη Βουδαπέστη βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα συμμετάσχει στη συνάντηση των τεσσάρων χωρών της Ομάδας Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της υπουργικής συνάντησης θα συζητηθεί κυρίως το σχέδιο του λεγομένου ενεργειακού διαδρόμου Αιγαίου – Βαλτικής, στη συγκρότηση του οποίου ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, αλλά και οι υποδομές αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας που διαθέτει η Ελλάδα.

Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κίεβο, καθώς στη συνάντηση μετέχουν τέσσερις συνορεύουσες με την Ουκρανία χώρες.

Το πρωί ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Ούγγρο ομόλογό του Γιάνος Μαρτόνι. Στη συνάντηση των δύο ανδρών επί τάπητος τέθηκαν οι ελληνο-ουγγρικές σχέσεις με έμφαση στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, καθώς και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις της Ουγγαρίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Παράλληλα, εξετάστηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με ζητήματα ιδιαίτερου ουγγρικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης τραπεζών και η διαχείριση μεταναστευτικών ροών και πιέσεων που ασκούνται, όχι μόνο στα θαλάσσια αλλά και στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: zougla.gr