Κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι έπεφτε πολύ τεχνητό χιόνι. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε και φάνηκε να βελτιώνεται τη δεύτερη εβδομάδα. Στη Μαύρη Θάλασσα πάντως ο ήλιος κάνει καθημερινά την εμφάνισή του. Άνθρωποι που κάνουν τζόγκινγκ με κοντά παντελόνια στην παραλία και δημοσιογράφοι με κοντομάνικα.

Το Σότσι φαίνεται πως θα σπάσει πολλά ρεκόρ. Θα μείνει στην ιστορία ως ο τόπος που διεξήχθησαν οι πιο ακριβοί Ολυμπιακοί Αγώνες μέχρι σήμερα, αλλά και οι πιο ζεστοί. «Και αυτό δεν αφορά μόνο τις πόλεις αλλά και τα βουνά» λέει ο αυστριακός γεωγράφος Ρόμπερτ Στάιγκερ, μιλώντας με την DW.

Ο αυστριακός γεωγράφος εδώ και χρόνια μελετά μαζί με συναδέλφους του την επιρροή των κλιματικών αλλαγών στα χειμερινά αθλήματα σε συνεργασία με το καναδικό πανεπιστήμιο Waterloo. Το συμπέρασμα των ερευνών τους είναι ότι εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος, οι χειμερινοί αγώνες τίθενται σε κίνδυνο. «Κατά την άποψή μας το Σότσι δεν θα ήταν ένας κατάλληλος τόπος διεξαγωγής χειμερινών αγώνων το 2050» λέει και πάλι στην DW o Ρόμπερτ Στάιγκερ.

Δραματική αύξηση της θερμοκρασίας

Τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, στο τέλος της εκατονταετίας. Από τους 19 τόπους που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, μόνο οι έξι θα μπορούσαν και πάλι να φιλοξενήσουν χειμερινά αθλήματα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει σχετικά αυστηρούς κανόνες. Πρέπει στον τόπο διεξαγωγής των αγώνων να υπάρχουν τουλάχιστον 30 εκατοστά χιόνι και το πρωί να υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες. Είναι προφανές ότι στο Σότσι φέρθηκαν με γενναιοδωρία.

Όπως επισημαίνει ο αυστριακός επιστήμονας τα τελευταία χρόνια έδιναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε μεγάλες μητροπόλεις, οι οποίες δεν ήταν απαραίτητα κοντά σε βουνά. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Ρόμπερτ Στάιγκερ η θερμοκρασία στους τόπους διεξαγωγής των χειμερινών αγώνων έχει αυξηθεί δραματικά. Από το 1920 μέχρι το 1950 η μέση θερμοκρασία την ημέρα ήταν 0,4 βαθμοί Κελσίου.

Από το 1960 μέχρι το τέλος του 1990 η μέση θερμοκρασία ήταν 3,1 βαθμοί Κελσίου και στον 21ο αιώνα 7,8 βαθμούς Κελσίου, παρόλο που το Σότσι δεν περιλαμβάνεται.

Ο Ρόμπερτ Στάιγκερ προτείνει στο μέλλον η διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων να γίνεται με μοναδικό κριτήριο εκεί όπου υπάρχει πολύ χιόνι και όχι εκεί όπου υπάρχουν τεράστιες μητροπόλεις

Πηγή: energypress.gr/.Deutsche Welle