Ο αντικαπνιστικός νόμος είναι γεγονός και στην πόλη της Βέροιας εδώ και περίπου 3 εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία εν μια νυκτί, από την στιγμή που βγήκε η ανακοίνωση για την “επιστροφή” και άμεση επιβολή του νόμου και την ενταντικοποίηση των ελέγχων απέσυραν κάθε είδους τασάκι…είτε κανονικό είτε πλαστικά ποτηράκια από τον εσωτερικό των μαγαζιών τους, απαγορεύοντας όποιον επιθυμούσε και συνεχίζει εννοείται να επιθυμεί να καπνίσει.

Όλα αυτά ξεκίνησαν σαφώς από το πρώτο πρόστιμο το οποίο “έπεσε” και ήταν βαρύ, σε μαγαζάτορα αλλά και τον καπνιστή-πελάτη πριν λίγες ημέρες, προκαλώντας πανικό. Η Βέροια, λοιπόν, από τότε θυμίζει καλοκαίρι αντί χειμώνα, καθώς οι εξωτερικοί χώροι έχουν πάρει ζωή και η ηλεκτρικές σόμπες-σόμπες υγραερίου έχουν πάρει φωτιά. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό το καινούργιο μοτίβο “πίνω καφέ στο κρύο….έτσι γιατί θέλω να καπνίσω…γιατί καφές και ποτό χωρίς τσιγάρο δεν γίνεται” δεν ξέρω, πάντως είναι τόσο ωραίο να γυρίζεις σπίτι σου και να μην μυρίζεις αυτήν την απαίσια μυρωδιά τσιγάρου…

Και πάνω ακριβώς σε αυτό δεν θα μπορούσα βέβαια να μην σχολιάσω τις φήμες που κάνουν λόγω σχετικά με την τόσο πια αυστηρή επιβολή μη καπνίσματος στις καφετέριες. Λένε ότι οι επιχειρηματίες που διατηρούν καφέ στη Βέροια συνεννοήθηκαν και μεταξύ τους να επιβάλλουν σοβαρά τον νόμο, το οποίο ως εδώ ακούγεται λογικό διότι η συλλογικότητα πάντα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά πέραν τούτου σύμφωνα πάλι με αυτές τις φήμες υπάρχει ένα μικρό μυστικό που διατηρεί αυτήν την επιβολή. Ποιο είναι αυτό; Αν κάποιος παρατυπήσει-παρανομήσει λένε και το αντιληφθεί ένας άλλος συνάδελφος επιχειρηματίας αμέσως ενημερώνει τους αρμόδιους. Όποτε εκτός από την παροιμία που τους ταιριάζει γάντι για τα πρόστιμα “Και ο άγιος φοβέρα θέλει…” τους ταιριάζει και μια ακόμα ακόμα καλύτερη… “Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια”.

Τέλος και επειδή πραγματικά αξίζει να το αναφέρω, τον τελευταίο καιρό εκτός από τους εντατικούς ελέγχους για το κάπνισμα, εξίσου εντατικοί είναι και οι έλεγχοι από την εφορία σχετικά με τις αποδείξεις. Φαίνεται πως γίνεται πραγματική δουλειά και η συμμόρφωση έρχεται με γοργούς ρυθμούς. Μέσα σε τρεις ημέρες εγώ προσωπικά συνάντησα ανάλογους ελέγχους σε διάφορα μαγαζιά διασκέδασης της Βέροιας και το θετικό ήταν ότι οι επιχειρηματίες ήταν πέραν το δέοντος σωστοί, οπότε δεν επιβλήθηκαν οι βαριές ποινές που συνοδεύουν μια τέτοια παρανομία. Ειλικρινά με κάνει να νιώθω περήφανη το γεγονός ότι το κράτος ξεκίνησε να λειτουργεί σαν κράτος αλλά και οι πολίτες του αναλόγως. Μπράβο μας!