Δέσμη επτά βελτιωτικών προτάσεων για τη φορολόγηση των αγροτών ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συμμετοχή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Συγκεκριμένα, υποχρέωση να τηρούν στοιχεία εσόδων – εξόδων έχουν πλέον μονάχα όσοι αγρότες έχουν εισόδημά που υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, κανένας αγρότης, ακόμα και αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ, δε θα έχει υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων.

Οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται για τα πέντε πρώτα χρόνια από το τέλος επιτηδεύματος. Απαλλάσσονται επίσης και οι αγρότες που βρίσκονται τρία χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση.

Υπό το νέο σύστημα, όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση υποβολής μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ. Ωστόσο, αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα. Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μία φορά τον χρόνο.

Συγκεντρωτικές καταστάσεις αναφορικά με τα έξοδα θα υποβάλλονται ετησίως.

Τέλος, οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Πηγή: skai.gr