Εγκαταλείπει το φιλόδοξο σχέδιο για ανάπτυξη και εκμετάλλευση των ΑΠΕ και επιστρέφει στο λιγνίτη για να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η Αυστραλία.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του πρωθυπουργού, Τόνι Άμποτ, ο οποίος τόνισε πως στροφή στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή μετά την ανακοίνωση της ηλεκτροπαραγωγικής εταιρείας Stanwell Corporation ότι διακόπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με υγραέριο, λόγω κόστους και επιστρέφει στον λιγνίτη. Παράλληλα, η ίδια η εταιρεία ζήτησε να περιοριστεί ο στόχος της αύξησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις λεγόμενες ανανεώσιμες μορφές, γιατί αυτές είναι «πολύ δαπανηρές και επηρεάζουν την αγορά».

Ο πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, είπε ότι θα γίνει σχετική έρευνα και θα αναθεωρηθούν οι στόχοι των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας με στόχο να γίνει πιο φτηνή η ενέργεια. «Στόχος μας είναι να γίνει η Αυστραλία μια χώρα με τη φθηνότερη ενέργεια» είπε ο κ. Άμποτ, ο οποίος τόνισε ότι η Αυστραλία διαθέτει άφθονους πόρους ενέργειας, γαιάνθρακες και φυσικό αέριο (καθώς και πετρέλαιο) και δεν πρέπει να είναι τόσο ακριβό το ηλεκτρικό ρεύμα. Ακόμη, υποστήριξε ότι η κατάργηση του φόρου των ρύπων θα συμβάλει στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: energypress.gr