Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας παρέμεινε σταθερός κατά την κρίση με 19% υψηλότερους μισθούς και ποσοστό ανεργίας κάτω του 4%, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Leuven.

Η βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας έχει αυξηθεί 2.5 φορές παραπάνω από κάθε άλλο τομέα από το 2000, σύμφωνα με την έρευνα «Απασχόληση στην Υψηλή Τεχνολογία στην ΕΕ».

Ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, ο καθηγητής Maarten Goos, είπε σε συνέδριο που οργάνωσε το think tank Bruegel, ότι είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επιδιώξουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να επενδύσουν στις δεξιότητες στην υψηλή τεχνολογία σε όλη την ΕΕ.

Οι συντάκτες κάνουν επίσης λόγο και για τη «διάχυση» της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην υψηλή τεχνολογία σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Η έρευνα ορίζει την απασχόληση στην υψηλή τεχνολογία «ως αυτή που εμπλέκεται στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας ή ασχολείται με άκρως τεχνικές δραστηριότητες σε άλλες βιομηχανίες», συμπεριλαμβανομένων «των απασχολουμένων στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (γνωστά και ως STEM) σε βιομηχανίες μη υψηλής τεχνολογίας».

Κλειδί η εκπαίδευση

«Εκτιμούμε ότι η δημιουργία μιας θέσης εργασίας στην υψηλή τεχνολογία μιας τοπικής οικονομίας δημιουργεί πάνω από 4 θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς στην ίδια περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει τους εργαζόμενους σε όλο το φάσμα δεξιοτήτων, όπως οι δικηγόροι, οι γιατροί, σερβιτόροι, οδηγοί ταξί, οι δάσκαλοι …».

Η επένδυση στην υψηλή τεχνολογία σημαίνει ότι οι χαράσσοντες πολιτική θα πρέπει να εστιάσουν στην παροχή της κατάλληλης εκπαίδευσης. Αυτή η «εκπαίδευση θα πρέπει να είναι ευρύτερη από τα STEM», τονίζουν οι εμπειρογνώμονες, αναφέροντας την καινοτομία, το management, τις επικοινωνίες.

Η επένδυση στη δια βίου μάθηση είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, καθώς ο τομέας είναι ταχέως μεταβαλλόμενος και η ανάγκη για προσαρμογή είναι σταθερή.

Ο Goos προειδοποίησε επίσης ότι «η επανεκπαίδευση θα πρέπει να συμβεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της καριέρας», καθώς οδηγεί σε μια «αίσθηση ανασφάλειας» για τους εργαζόμενους.

Οι πολιτικοί, είπε, θα πρέπει να στοχεύσουν σε αυτό το αίσθημα της αβεβαιότητας από τα κορυφαία προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αξιωματούχοι της Κομισιόν χαιρέτησαν την έκθεση, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνει ότι η Κομισιόν κάνει το σωστό».

Ο Cornelis Vis από το Γραφείο Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Κομισιόν είπε στο κοινό ότι η Κομισιόν έχει ήδη κάνει πολλά τα τελευταία 4 χρόνια λαμβάνοντας μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να «αναπτύξει ένα οικοσύστημα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας».

Συνέχισε λέγοντας ότι τον Μάρτιο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο μια έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα, ωστόσο «τα νέα είναι απογοητευτικά, πηγαίνουμε προς τα πίσω», τόνισε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες,

«Εναπόκειται στην επόμενη Κομισιόν να σχεδιάσει την πολιτική την επόμενη περίοδο μέχρι το 2020», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη θα «πρέπει να είναι διορατική».

«Δεδομένου του ότι η πολιτική πάντα έμενε πίσω … η Ευρώπη δεν πρέπει να ξυπνήσει όταν είναι πολύ αργά, από ένα κοινωνικό και οικονομικό σοκ».

Πηγή: euractiv.gr