Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη-Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Η πολιτική πολιτισμού που ασκείται από το Δήμο Βεροίας έχει αποτύχει ως μέσο προώθησης του πολιτισμού στην τοπική κοινωνία και παράλληλα συνεχίζει επί έτη να βλάπτει την οικονομία της πόλης. Στη Βέροια υπάρχει μακραίωνη παράδοση στην καλλιέργεια της τέχνης, της μουσικής, του θεάτρου και του πολιτισμού εν γένει. Ανάμεσά μας κατοικούν πολλές εκατοντάδες συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, που έχουν διακριθεί και διαπρέψει στη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, το χορό, τη ζωγραφική, τη χειροτεχνία, την κατασκευή μουσικών οργάνων, την ηθοποιία, τη συγγραφή ποιημάτων και λογοτεχνημάτων. Αυτούς τους συμπολίτες μας πρέπει να αγκαλιάσουμε θεσμικά και πρακτικά, να αναδείξουμε το έργο τους, να προβάλουμε τις προσωπικότητές τους, να ενισχύσουμε άμεσα και έμμεσα με υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οικονομικά μέσα. Αυτοί οι Βεροιώτες, είτε κινούνται επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά στο χώρο του πολιτισμού, είναι η ζωντανή απόδειξη της αντίστοιχης Βέροιας του αύριο, της προοπτικής και της ελπίδας.

Ο πολιτισμός στη Βέροια θα ενισχυθεί και μαζί με αυτόν τόσο οι άνθρωποι που τον προάγουν όσο και οι άνθρωποι που δεχόμαστε τα πολιτιστικά μηνύματα όταν παύσει ο Δήμος να καλεί και οι Βεροιώτες να «ακουμπάνε» τον πενιχρό ή μη οβολό τους στα οργανωμένα συγκροτήματα των Αθηνών ή ακόμα και του εξωτερικού, τα οποία κατά κανόνα εισπράττουν καθόλου πενιχρά ποσά αμοιβών από τη Βέροια και δεν επιστρέφουν έμμεσα στη Βέροια τίποτα. Η συχνή και συστηματική άφιξη στη Βέροια των ανωτέρω πρέπει να περιοριστεί σε λίγες εμφανίσεις το έτος ή ακόμα να αφεθεί στην όποια οργανωτική δραστηριότητα τυχόν ιδιωτών – μάνατζερ. Οι υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας, για τις οποίες πληρώνουμε οι Βεροιώτες, πρέπει να ασχολούνται κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, με την προαγωγή του πολιτισμού στη Βέροια δια της ενίσχυσης κάθε μορφής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας τοπικών ανθρώπων του πολιτισμού και τοπικών αντίστοιχων φορέων και όχι με την άφιξη στη Βέροια διαφόρων μακρινών καλλιτεχνικών σχημάτων.

Θέλουμε να ενισχύσουμε τον πολιτισμό στην πόλη της Βέροιας και όχι να παριστάνουμε ότι «προσφέρουμε» στον τόπο και ότι φέρνουμε από αλλού φορείς (εκ)πολιτισμού για τη Βέροια. Ευχαριστούμε, έχουμε και εδώ, δικούς μας και μάλιστα ενίοτε και πολύ καλύτερους από τους πρόσκαιρους φερμένους. Παράλληλα στο θέμα του πολιτισμού στην πόλη και όχι του πολιτισμού για την πόλη που εσφαλμένα και ζημιογόνα για την κοινωνία μας ασκείται από την παρούσα δημοτική αρχή πρέπει να δούμε και την καθαρή οικονομική διάσταση. Αναπτύσσοντας, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, πολιτισμό στην πόλη ενισχύουμε τους ανθρώπους της πόλης που ασχολούνται με τον πολιτισμό, τα χρήματα που δίνονται παραμένουν στην πόλη, ξαναγυρίζουν άμεσα και έμμεσα στην αγορά και την κοινωνία της Βέροιας. Όταν πληρώνουμε συνεχώς, πολίτες και Δήμος, δεκάδες φορές το έτος για ξένα συγκροτήματα και δη υπό την «Αιγίδα του Δήμου Βέροιας» «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας», γινόμαστε φτωχότεροι, τα χρήματά μας φεύγουν από τη Βέροια, η Βέροια συνολικά «χάνει» οικονομικά, οι άνθρωποι του πολιτισμού στη Βέροια δεν προάγουν όσο θα μπορούσαν το έργο τους, οι ίδιοι δεν αναπτύσσονται οικονομικά.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι κάποιοι επιχειρούν να εμφανίζουν ως δήθεν επιτυχία την ως άνω συστηματική υποθήκευση τόσο του πολιτισμού όσο και της οικονομίας της Βέροιας. Επίσης δεν ισχύει η άποψη ότι δήθεν τα έργα που μας παρουσιάζονται από φορείς εκτός Βεροίας είναι τάχα απαράμιλλα. Το επίπεδο των τοπικών ανθρώπων του πολιτισμού είναι υψηλότατο. Ενώ πολλοί συμπολίτες μας διαπρέπουν και διακρίνονται στο εξωτερικό και αναδεικνύεται το έργο τους με επαίνους διεθνώς για το Δήμο Βέροιας, μέχρι σήμερα, είναι τάχα «άγνωστοι», «δεν έχουν πείρα» ή «δεν έκαναν έγκαιρα τα χαρτιά τους». Τώρα να δώσουμε οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές και νοοτροπίες, τώρα να ενισχύσουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού της Βέροιας και τον πολιτισμό στη Βέροια.