Στις περιοχές όπου έχουν αποφασίσει να στήσουν μπλόκα κατευθύνονται αγρότες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων τα φορολογικά, το υψηλό κόστος παραγωγής και τα δάνεια.

Στον αποκλεισμό του κτηρίου όπου στεγάζονται η εφορία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί αγρότες στα Χανιά. Ο αποκλεισμός του κτηρίου θα διαρκέσει -όπως έχει ανακοινωθεί- δύο μέρες.

Οι αγρότες του Ηρακλείου μέχρι να δικαιωθούν, όπως λένε, θα κλείνουν  και αυτοί κάθε ημέρα τις κατά τόπους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες

Οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν ξεκινήσει την πορεία τους προς τον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, όπου αργά το μεσημέρι πρόκειται να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Σε κινητοποίηση στα Μεγάλα Χωράφια από την προσεχή Τρίτη καλούν επίσης οι Κρητικοί παραγωγή. Το μπλόκο θα στηθεί στην Εθνική οδό στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών από την Τρίτη και για όσο χρόνο απαιτηθεί ώστε να γίνουν δεκτά τα αιτήματα του Πανελλαδικού συντονιστικού.

Οι αγρότες ξεκαθάρισαν πως ο δρόμος θα κλείνει για λίγα λεπτά της ώρας κάθε μέρα ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος που κινείται στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν και αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.

Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη, ενώ αυτοί σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας, (ενώ για την Τετάρτη προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή).

Το μπλόκο των Θεσσαλών αγροτών, στήνεται στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας – Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, ενώ στον Έβρο, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

Οι αγρότες της Ημαθίας από την πλευρά τους μεταβαίνουν με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κολούρας.

Στην Αχαΐα οι αγρότες-μέλη των τοπικών Ενώσεων συγκεντρώθηκαν στην Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών-Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη. Μπλόκο και στην Ηλεία έξω από την Αμαλιάδα.

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, ζητούν «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Πηγή: skai.gr