Aνάστατοι είναι οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς μετά τη νέα, ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών που σημειώθηκε στις 5.10 τα ξημερώματα. Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού, που ακολουθήθηκε από έναν ακόμη ισχυρό μετασεισμό 4,5 βαθμών, εντοπίζεται στις ακτές της Κεφαλονιάς 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Πάτρα, Ζάκυνθο και Ηγουμενίτσα. Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, με επτά μετασεισμούς μέχρι στιγμής.

Ζημιές καταγράφονται στον προβλήτα του λιμανιού, σε παλιές κατοικίες, καθώς και στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις από κατοίκους για βοήθεια. Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένει το Ληξούρι. Άνοιξε πάντως ο δρόμος Αργοστόλι – Ληξούρι, που είχε κλείσει το πρωί λόγω κατολίσθησης, ενώ υπάρχει πρόβλημα στις συγκοινωνίες σε ορεινά χωριά του Ληξουρίου.

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου Διονύσης Μαρκάτος είπε στο σταθμό μας ότι μέχρι στιγμής διακομίστηκαν δέκα άτομα με ελαφρούς τραυματισμούς στο νοσοκομείο, στους περισσότερους εκ των οποίων παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πήραν εξιτήριο, και ότι το κτίριο του νοσοκομείου δεν έχει υποστεί καμία ζημία, παρά μόνο έχει καταρρεύσει εξωτερικός μαντρότοιχος του νοσοκομείου ο οποίος καθαρίστηκε.

Σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο υπουργείο Υποδομών υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αναχωρεί εκ νέου στην Κεφαλονιά ο γγ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

«Το υπουργείο είναι έτοιμο, αν χρειαστούν, να αποστείλει στην Κεφαλονιά όσα κοντέινερ απαιτηθούν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ κορυφαία πηγή του υπουργείου Υποδομών.

Κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Πάτρα, με προορισμό την Κεφαλονιά. Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο διοικητής της 6ης ΕΜΑΚ, ενώ οι πυροσβέστες μεταφέρουν με οχήματα ειδικό εξοπλισμό, καθώς και έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο.

«Είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ρεαλιστικές εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα. Δυστυχώς, η μετασεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει πολύ». Δεν πρόκειται για νέο σεισμό, είναι κομμάτι της ίδιας σεισμικής ακολουθίας» ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος χώρος. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».

Η κ. Σαχπάζη δεν
 απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στο νησί, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ για μια ισχυρότατη δόνηση, και κάλεσε τους κάτοικους να βγουν από τα σπίτια τους.

«Υπάρχουν τραυματίες» είπε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης.

Έχει ξεκολλήσει η προβλήτα στο Ληξούρι δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης. Έκανε λόγο για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο που θα έχει καταπονήσει πολύ τα κτίρια» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. «Ελπίζω να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε επιφυλακτικοί από την αρχή τώρα θα πρέπει να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να είμαστε σε αναμονή για μετασεισμούς» πρόσθεσε.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κεφαλονιά, τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο του νησιού Ευάγγελο Κεκκάτο.

Όπως ανέφερε κ. Κεκκάτος, θα γίνουν επανέλεγχοι σε όλα τα σχολεία από αρμόδιους μηχανικούς του υπουργείου Παιδείας, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσει στο νησί ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος για να επιθεωρήσει τις σχολικές εγκαταστάσεις του νησιού.

Πηγή: skai.gr