Άμεση ήταν η ανταπόκριση της κυβέρνησης, μετά την ερώτηση που κατέθεσαν 41 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, για τη μείωση των προστίμων που προβλέπει ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε, ότι δρομολογούνται οι σχετικές πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Οικονομικών για την μείωση των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται και από τον κ. Θεοχάρη.

Αναφερόμενος στην ερώτηση που κατατέθηκε, ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Βεσυρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πριν προχωρούμε στην επιβολή αυστηρών προστίμων, πρέπει να συνυπολογίζουμε και το μέγεθος αλλά και τις πρωτοφανείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Είναι δεδομένος ο στόχος της φορολογικής συμμόρφωσης, χρειάζεται όμως και ένα πλαίσιο ορθολογισμού στα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Αν τα πρόστιμα είναι υπέρογκα, τότε ο μόνος στόχος που θα επιτευχθεί, είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να εξοντωθούν, πρέπει να τους δίνεται η δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Τα πρόστιμα που στοχεύουν στη φορολογική συμμόρφωση δεν μπορούν να είναι εξοντωτικά.

Καταθέσαμε αυτή την ερώτηση, για να αναδείξουμε το πρόβλημα. Για να κυριαρχήσει η φωνή της λογικής και να διορθωθεί ένα λάθος».