Δεν ξέρω πόσες ακόμα φορές θα το πούμε αλλά το μέλλον της βιοτεχνικής ή σπιτικής αν θέλεις παραγωγής είναι οι 3D printers. Δεν είναι τυχαίο που τους χρησιμοποιούν μέχρι και οι ομάδες της F1 για rapid prototyping. Το μόνο πρόβλημα μέχρι τώρα όμως, είναι το κόστος. Και ότι δεν υπήρχε 3D printer που να κάνει εκτυπώνει σε ανθρακονήματα. Δεν υπήρχε.

Αυτό άλλαξε πριν λίγο καιρό, όταν η MarkForged παρουσίασε τον πρώτο carbon fiber 3D printer! Το πρώτο που κάνει εντύπωση σε όποιον το βλέπει, είναι οι εντυπωσιακά μικρές διαστάσεις. Ο Mark One μετρά μόλις 575mm σε μήκος, 360mm σε ύψος και 322mm σε πλάτος. Είναι σχεδόν μικροσκοπικός. Το δεύτερο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι ότι ο Mark One δεν εκτυπώνει μόνο carbon αλλά και fiberglass, nylon και PLA (ένα θερμοπλαστικό). Το τρίτο εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι, δεν ξέρω αν το ανέφερα μέχρι τώρα, εκτυπώνει carbon!

Ας μην ξεφύγω όμως. Σύμφωνα με την MarkForged, ο Mark One εκτυπώνει εξαρτήματα που είναι 20 φορές πιο στιβαρά και 5 φορές πιο δυνατά από ένα κοινό πολυμερές πλαστικό ενώ έχει υψηλότερο strength-to-weight λόγο από CNC-διαμορφωμένο αλουμίνιο. Όμως, για να ξεφύγουμε λίγο από τα motorsports και το αυτοκίνητο, αυτή η μηχανή, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ακόμα και σε άλλες βιομηχανίες, όπως αυτή των προσθετικών.

Οι προπαραγγελίες για το Mark One θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ενώ η τιμή του είναι 5.000 δολάρια. Πριν παραπονεθείς πως είναι ακριβό και έξω από την πραγματικότητα, σκέψου δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είναι ο μοναδικός στο είδος του και αυτό εξαργυρώνεται. Και δεύτερον, ότι ένα ανθρακονημάτινο οτιδήποτε, κοστίζει και μάλιστα πολύ.

http://www.youtube.com/watch?v=lnxyXiA8MbY

Πηγή: autoblog.gr