Στις 16  Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Oscar, που θα απονεμηθούν στην τελετή της 2 Μαρτίου.

Σε μια κινηματογραφική χρονιά που θεωρείται από τις καλύτερες όσον αφορά την ποιότητα και το εύρος των θεμάτων των υποψήφιων και μη ταινιών ξεκινάμε μια σειρά παρουσιάσεων στις υποψήφιες ταινίες και τους συντελεστές τους, εδώ  με αναφορά στην κατηγορία για καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι.

Το πρώτο υποψήφιο τραγούδι με τον τίτλο Alone Yet Not Alone των Bruce Broughton και Dennis Spiegel, αποτελεί μια πραγματική έκπληξη αφού ακούγεται στην ομώνυμη μικρού προϋπολογισμού χριστιανική ταινία εποχής η οποία στην 21ήμερη προβολή της έβγαλε μόλις 134,000 δολάρια και θεωρήθηκε  ότι προωθήθηκε στις υποψηφιότητες λόγω των ‘καλά δικτυωμένων’ δημιουργών της.

Αυτό που όμως που πέρα από την αμφισβήτηση που δέχθηκε, κάνει αυτή την υποψηφιότητα να μοιάζει με ένα μικρό θαύμα, είναι ότι το τραγούδι ερμηνεύει η Joni Eareckson Tada, μια 64χρονη  τετραπληγική, η οποία διευθύνει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα με σκοπό την αποστολή αναπηρικών αμαξιδίων σε παιδιά που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και δεν έχει καμιά σχέση με τη βιομηχανία του θεάματος ούτε κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά μεγάλωσε τραγουδώντας εκκλησιαστικούς ύμνους.

Η Tada που υποφέρει από αναπνευστική ανεπάρκεια κατά την ηχογράφηση του υποψήφιου τραγουδιού χρειάστηκε τη βοήθεια του συζύγου της ο οποίος και πίεζε το διάφραγμά της για να της δώσει αρκετή αναπνοή στις ψηλές νότες.

 

Δεύτερο υποψήφιο τραγούδι είναι  το Happy του ταλαντούχου συνθέτη τραγουδιστή ράπερ και παραγωγού  Pharrell Williams, από την ταινία κινουμένου σχεδίου ‘Despicable Me 2’ .

To τραγούδι κυκλοφόρησε την 21 Νοεμβρίου 2013 και αμέσως έγινε νούμερο 1 σε πολλές χώρες.

Τρίτο υποψήφιο τραγούδι το Let it Go των Kristen Anderson-Lopez και Robert Lopez από την ταινία της Disney ‘Frozen’, μια από τις καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών που θα έπρεπε να είναι υποψήφια και στην κατηγορία για καλύτερη ταινία.

To τραγούδι που όπως και η ταινία έκλεψε τις καρδιές όλων μας ανεξαρτήτως ηλικίας, ερμηνεύει η βραβευμένη πρωταγωνίστρια του Broadway Idina Menzel και η Disney φρόντισε να μας κάνει να το αγαπήσουμε από νωρίς, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο όλη την καταπληκτική σκηνή στην οποία ακούγεται σχεδόν μαζί με την κυκλοφορία της ταινίας στις αίθουσες.

Τέταρτο τραγούδι The Moon Song των Karen O και Spike Jonze, από την ταινία έκπληξη της φετινής χρονιάς ‘Her’  που στην ταινία το ερμηνεύουν οι δύο πρωταγωνιστές   Joaquin Phoenix και Scarlett Johansson η οποία είναι η φωνή ενός λειτουργικού συστήματος υπολογιστή με το όνομα Samantha, την οποία ο πρωταγωνιστής .. ερωτεύεται .

Πέμπτο και τελευταίο υποψήφιο τραγούδι, το Ordinary Love των Paul Hewson, Dave Evans, Adam Clayton και Larry Mullen, των U2 δηλαδή, από την ταινία βιογραφία για τον μεγάλο νοτιοαφρικανό ηγέτη Nelson Mandela, ‘Mandela: Long Walk to Freedom’.

Τα μέλη των U2 διατηρούσαν μια πολύχρονη σχέση φιλίας και συνεργασίας με τον Mandela και όταν τους ζητήθηκε να γράψουν ένα τραγούδι για την ταινία η απάντηση τους ήταν άμεση και καταφατική. Το τραγούδι κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν αποβιώσει ο νοτιοαφρικανός ηγέτης ενώ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για καλύτερο πρωτότυπο τραγούδι.

Από τη Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα