Πρόστιμα-φωτιά θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες που δεν θα ανταποκριθούν εγκαίρως στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αρχής γενομένης από την 1η Φεβρουαρίου.

Έως την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καλούνται να αποπληρώσουν σειρά φόρων και συγκεκριμένα:

  • τo «χαράτσι» των ακινήτων για το 2012 (ΕΕΤΗΔΕ) που αφορά σε 1,6 εκατ. ακίνητα και από το οποίο το υπουργείο προσμένει να αποκομίσει έσοδα 400 εκατ. ευρώ – τα ειδοποιητήρια για το «χαράτσι» έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα TaxisNet και στην επιλογή «Ειδοποιήσεις πληρωμής ή επιστροφής φόρου»
  • τέλη κυκλοφορίας, τα οποία δεν έχουν καταβληθεί για συνολικά 95.000 οχήματα
  • φόρο ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2011 και 2012 και ΦΑΠ του 2013 (τέταρτη δόση)
  • φόρο εισοδήματος οικονομικού έτους 2013 και
  • φόρο πολυτελούς διαβίωσης – αφορά 7.000 φορολογουμένους που διαθέτουν Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών, αεροσκάφη και πισίνες.

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν ανταποκριθούν εγκαίρως στην αποπληρωμή των οφειλομένων -πέραν του κινδύνου κατασχέσεων- αντιμετωπίζουν και τα νέα πρόστιμα που κάνουν «πρεμιέρα» την 1η Φεβρουαρίου και διαμορφώνονται ως εξής: 0,7% τόκος για κάθε μήνα καθυστέρησης, 10% πρόστιμο για καθυστέρηση δύο μηνών, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για καθυστέρηση τριών ετών.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι πληρώνονται πλέον αποκλειστικά στις τράπεζες ή μέσω e-banking. Βασική προϋπόθεση είναι ο φορολογούμενος να έχει εκτυπώσει ή να γνωρίζει την «Ταυτότητα οφειλής», που θα λάβει μέσω TaxisNet. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να πληρώσει μέρος των οφειλομένων, όσα δηλαδή «αντέχει» η τσέπη του.

Σημειώνεται πως οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να καταβάλλουν τους φόρους με πιστωτική κάρτα- πέραν της έκπτωσης που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών για εφάπαξ καταβολή π.χ. στον φόρο εισοδήματος- δύνανται να πληρώσουν έως και σε 12 άτοκες δόσεις.

Πηγή: zougla.gr