Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν θέση σε μία κοινωνία που αρνείται να δει την πραγματικότητα, όπως είναι η ελληνική. Η αφύπνιση των δικαστών δεν πρέπει να ειδωθεί μέσα από αυτό το πρίσμα. Δεν είναι σωστό να προσδώσουμε χαρακτηριστικά υστεροβουλίας σε ανθρώπους που κάνουν την δουλειά τους. Το αντίθετο! Η σωστή λειτουργία των εξουσιών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην χώρα που έχουμε ξεφτιλίσει εδώ και χρόνια οποιαδήποτε έννοια δικαίου θα σταματήσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις του πολιτικού συστήματος και των οικονομικών συμφερόντων που υπηρετεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δηλητηριάσουμε με συκοφαντίες και αστήρικτες υποψίες μία σοβαρή προσπάθεια της Δικαστικής εξουσίας.

Ωστόσο, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση για να αρθούν οι όποιες αντιρρήσεις εκφράζονται στην κοινή γνώμη σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις όσων ευαγγελίζονται μία επιχείρηση τύπου «καθαρά χέρια»: Η γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης. Καλές είναι οι διώξεις και το ξεσκόνισμα παλιών υποθέσεων, αλλά το σημαντικότερο είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με πολύμηνες διαδικασίες.

Είναι γνωστό ότι το καθεστώς ατιμωρησίας έχει προκαλέσει μεγάλη βλάβη στα συμφέροντα της χώρας. Ότι μέχρι πρόσφατα η Δικαιοσύνη δεν είχε κινηθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Ότι υπάρχουν σημαντικές υποθέσεις που βρίσκονται για περισσότερο από πέντε χρόνια στο στάδιο της… προανάκρισης. Ότι έχουν γίνει καταγγελίες για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα με τα οποία η Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να μπει ένα τέλος. Ο φόβος της τιμωρίας θα είναι αρκετός από μόνος του να περιορίσει σημαντικά το φαινόμενο της διαφθοράς. Από εκεί και πέρα, όμως, θα πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα και στον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Έχουμε απαιτήσεις από τους δικαστές και από το δικαστικό σύστημα. Τις ίδιες απαιτήσεις που έχουμε τελικά από όλους τους ανθρώπους που ασκούν εξουσία: Να λειτουργούν όπως λειτουργούν και οι συνάδελφοί τους σε μία σύγχρονη Δημοκρατία του δυτικού κόσμου.

Η ανεξαρτησία του χώρου είναι απαραίτητη γι’ αυτό. Πρέπει να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την πολιτική εξουσία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για απονομή Δικαιοσύνης όσο οι δικαστές εξαρτώνται από τους πολιτικούς. Κι είναι εξίσου απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός, η μεταρρύθμιση στον χώρο της Δικαιοσύνης. Χρειάζεται ένα τιτάνιο έργο για να συγκεντρωθούν και να κωδικοποιηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες νόμοι, διατάξεις, ρυθμίσεις. Η απλοποίηση των νόμων θα κάνει περισσότερο διάφανο το σύστημα και θα εδραιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ίδια την Πολιτεία.

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή: capital.gr