Σε…sleeping mode θα βρίσκεται, τουλάχιστον, έως τις διπλές εκλογές του Μαΐου (Ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές), το έργο χρυσού στο Πέραμα Έβρου, καθώς η χρονιά που πέρασε δεν έφερε την αδειοδότηση της επένδυσης, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου, Paul Wright, σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές, είχε επισημάνει ότι διεξάγονται τακτικές συζητήσεις με την κυβέρνηση με στόχο την λήψη τελικής έγκρισης έως το τέλος της χρονιάς.

Ωστόσο, στη χώρα που η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι απόλυτα εξαρτημένη από την πολιτική, δεν αναμένεται «κινητικότητα» στο έργο κατεργασίας και επεξεργασίας χρυσού τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο οπότε οι κάλπες θα αναδείξουν τον καινούργιο τοπικό άρχοντα της Θράκης.

Τη διαπίστωση αυτή περιέχει η έκθεση για τα αποτελέσματα του 2013 του καναδικού ομίλου Eldorado Gold. «Μέσα του έτους θα λάβουν χώρα στην Ελλάδα οι αυτοδιοικητικές εκλογές και η έγκριση δεν αναμένεται να δοθεί πριν από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο» σημειώνεται.

Τι σχεδιάζει η Eldorado

Υπό το πρίσμα της συγκεκριμένης εξέλιξης, η καναδική μειώνει, για το 2014, στα 25 εκατομμύρια δολάρια το συνολικό ύψος των προς διάθεση κεφαλαίων στο Πέραμα, προσβλέποντας στην έναρξη της κατασκευής του έργου τέλη του 2014. Το 2013 επένδυσε στον ακριτικό οικισμό 8 εκατομμύρια ευρώ.

Η τελική αδειοδότηση του έργου, που φαίνεται να έχει «κολλήσει» στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θα οδηγήσει στην έκδοση άδειας κατασκευής και κατ’ επέκταση στην έναρξη λειτουργίας της μονάδας κατεργασίας και παραγωγής χρυσού.

Εκτός από τη Θράκη, σύμφωνα με την έκθεση, η Eldorado συνεχίζει την ανάπτυξη του έργου στις Σκουριές, με την έναρξη της παραγωγής να τοποθετείται μέσα του 2016. Η καναδική υπολογίζει το φετινό κεφαλαιακό κόστος στις Σκουριές περίπου στα 215 εκατ. δολάρια, ενώ επένδυσε πέρυσι 41 εκατ. δολάρια.

Στο μεταλλείο στο Στρατώνι η εταιρεία θα επενδύσει φέτος περίπου 5 εκατ. δολάρια. Υπολογίζει ακόμη ότι θα επεξεργαστεί περίπου 215 χιλιάδες μεταλλεύματος που θα περιέχει μόλυβδο (6,6%), ψευδάργυρο (9,9%) και ασήμι (178 γραμμάρια / τόνο). Προβλέπει ότι η παραγωγή μολύβδου και ψευδαργύρου θα διαμορφωθεί στους 56.900 τόνους με κόστος 700-760 δολάρια ανά τόνο.

Στην Ολυμπιάδα το 2014 η εταιρεία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται υπολείμματα μεταλλευμάτων στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης της έκτασης και θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη των απαραίτητων υπόγειων έργων υποδομής με στόχο την έναρξη της β’ φάσης (μετάλλευμα 400.000 τόνων ανά έτος). Στο χωριό, που οφείλει το όνομά του στην μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Καναδοί θα επενδύσουν φέτος 60 εκατ. δολάρια.

Κατά το 2014 η Eldorado Gold τοποθετεί την παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα στις περίπου 30.000-35.000 ουγκιές χρυσού, με κόστος 975-1050 δολάρια ανά ουγκιά.

Όσον αφορά τις δαπάνες για εξερευνητικό έργο, λόγω της πτώσης της τιμής των μετάλλων, μειώθηκαν στα 45 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία εξακολουθεί και το 2014 να επενδύει τα περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα που θα απορροφήσει 12 εκατ. δολάρια. Ακολουθούν η Κίνα (9 εκατ. δολ.), η Βραζιλία, η Ρουμανία και η Τουρκία, όπου θα επενδυθούν συνολικά 15 εκατ. δολ. (5 εκατ. ανά χώρα).

του Δημήτρη Δελεβέγκου

Πηγή: capital.gr