Συνήθως το ξεκίνημα κάθε νέου χρόνου ισοδυναμεί με την έναρξη μιας διαδικασίας απολογισμού των πράξεών μας τη χρονιά που πέρασε.

Αναλογιζόμαστε τι δεν κάναμε πέρσι, τις ελπίδες που δεν πραγματοποιήθηκαν, τις προσωπικές μας αποτυχίες και τις χαμένες ευκαιρίες μας.

Η νέα χρονιά έρχεται γεμάτη προκλήσεις και όνειρα, έτοιμη να αναπληρώσει όλες τις αδυναμίες του παρελθόντος και να διορθώσει τα λάθη μας. Νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται στο δρόμο μας, αρκεί να είμαστε σε θέση να τις αναγνωρίσουμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, με ανανεωμένες δυνάμεις και έτοιμοι να σχεδιάσουμε καινούρια πράγματα που θα πραγματοποιήσουμε τη νέα χρονιά:

Εστιάστε στις αξιόλογες στιγμές της περασμένης χρονιάς και κάντε μια λίστα για να εντοπίσετε όλα αυτά που κερδίσατε και μάθατε από τη χρονιά που πέρασε. Ακόμα και αν έχετε αποτύχει σε κάτι, πάντα κερδίζετε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Πως μπορείτε την επόμενη φορά, με τη νέα γνώση που έχετε, να οργανώσετε τις προσπάθειές σας καλύτερα για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Διαχειριστείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την ελπίδα πως υπάρχει η λύση που εσείς ακόμη ίσως δεν είστε σε θέση να διακρίνετε…

Βάλτε νέους στόχους για τον καινούργιο χρόνο που μας περιμένει. Θέσετε στόχους συγκεκριμένους χρονικά και ξεκαθαρίσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την επίτευξή τους. Έτσι, ακόμη και οι επιδιώξεις που φαντάζουν μακρινές και απραγματοποίητες γίνονται πιο προσιτές, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να πετύχουμε σε ένα βήμα, που μας φέρνει κάθε φορά πιο κοντά στον τελικό στόχο μας.

Ξεκινήστε τη δράση! Οι γιορτές είναι ένα σύνολο από αργίες που αποδιοργανώνουν το πρόγραμμα μας και μας αφήνουν να χαλαρώνουμε. Ήρθε ο καιρός να πάρουμε τη ζωή ξανά στα χέρια μας και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας δίνει.

Το τρένο της ζωής μας συνεχίζει την πορεία του, και ενώ δεν μπορούμε πια να αλλάξουμε το παρελθόν μας, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι καλύτερη από αυτή που πέρασε.

Η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι τα εργαλεία που κρατάμε στα χέρια μας για να το πετύχουμε…

Γράφει η Χρύσα Μπέκα – Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια (www.neaarxi.gr)