Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα να στείλουν μέχρι και 1.000 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προκειμένου να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της χώρας. Θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ τα τελευταία έξι χρόνια, τόνισαν την Παρασκευή Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η παρέμβαση των «28» έρχεται μετά από την προειδοποίηση ανώτατου αξιωματούχου του ΟΗΕ την Πέμπτη, που έκανε λόγο για κίνδυνο γενοκτονίας σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα δεν δώσει μια πιο σθεναρή απάντηση στην αιματοχυσία που λαμβάνει χώρα στην περιοχή.

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα πρόκειται να εγκρίνει τις γενικές γραμμές του σχεδίου για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων της ΕΕ. Ωστόσο πρώτα θα χρειαστεί λεπτομερής στρατιωτικός σχεδιασμός και η έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν την αποστολή των στρατευμάτων.

Διπλωμάτες επισημαίνουν ότι η αποστολή της ΕΕ θα καταφθάσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. «Η ιδέα είναι να είναι εκεί η αποστολή το ταχύτερο δυνατό», τόνισε ένας αξιωματούχος.

Η ΕΕ έχει περίπου 7.000 προσωπικό σε παγκόσμιο επίπεδο σε 12 πολιτικές και 4 στρατιωτικές αποστολές, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας και η εκπαίδευση του στρατού του Μάλι.

Ωστόσο σύμφωνα με αξιωματούχο, αυτή τη φορά πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση της ΕΕ μετά την αποστολή στο ανατολικό Τσαντ και τη νοτιοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2008, ως μέρος των προσπαθειών αντιμετώπισης της κρίσης του Νταρφούρ στο Σουδάν.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία κατέληξε σε χάος όταν ο κυρίως μουσουλμανικός συνασπισμός ανταρτών, Séléka, κατέλαβε την εξουσία το Μάρτιο, εξαπολύοντας ένα κύμα δολοφονιών και λεηλασιών που πυροδότησε επιθέσεις εκδίκησης από τη χριστιανική πολιτοφυλακή.

Πάνω από 1 εκ άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας από τότε που ανέλαβε ο Michel Djotodia της Séléka, ως προσωρινός πρόεδρος, ο οποίος και παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, πάνω από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα Μπανγκί.

Η Γαλλία έχει ήδη στείλει 1.600 στρατιώτες στην πρώην αποικία της, υπό την εντολή του ΟΗΕ για να βοηθήσει την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης που πρόκειται να ενισχυθεί με 6.000 κυανόκρανους.

Η αποστολή της ΕΕ αναμένεται να έχει βάση γύρω από την πρωτεύουσα Μπανγκούι, συμπεριλαμβανομένου του αερολιμένα, για να προστατεύσει τους αμάχους.

Βέλγιο και Εσθονία έχουν τονίσει ότι θα μπορούσαν να στείλουν στρατιώτες στην ευρωπαϊκή αποστολή ενώ είναι πιθανό και για την Πολωνία και την Σουηδία, καθώς και τη Γαλλία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

EurActiv με Reuters

*φωτογραφία από EurActiv.com

Πηγή: euractiv.gr