Σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της Δ/νσης Περιβάλλοντος του προηγούμενου έτους ξεκίνησε μία δυναμική δράση ενημέρωσης μαθητών των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας σε θέματα γενικότερα ανακύκλωσης και ειδικότερα η παράλληλη αξιοποίηση ορισμένων οργανικών απορριμμάτων (κομποστοποίηση) από υπαλλήλους της Δ/νσής μας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους. Η δράση αυτή επιλέχθηκε να αρχίσει από τον αστικό ιστού του Δήμου Βέροιας, αφού κρίθηκε ότι θα βοηθούσε δραστικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων του Δήμου. Μέχρι και σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση μεγάλου μέρους μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η δράση συμπεριλάμβανε προτάσεις για τη σωστή διαχείριση των ανακυκλώσιμων συσκευασιών που προκύπτουν εντός της σχολικής μονάδας και την εγκατάσταση ενός κάδου κομποστοποίησης ανά σχολική μονάδα αυτών για την άμεσα εφαρμογή των γνώσεων που αποκομίσθηκαν από τους μαθητές μέσο της ενημέρωσης σχετικά με την ανακύκλωση ορισμένων οργανικών.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με έλεγχο των τοποθετημένων κάδων κομποστοποίησης και ενημερώσεις πλέον σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εντός του αστικού ιστού, ενώ έπειτα θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του δήμου. Παράλληλα γίνεται η επεξεργασία των συλλεγόμενων πληροφοριών και των εμπειριών που αποκομίσθηκαν όλο αυτό το διάστημα από τη Δ/νσή μας, για την ανατροφοδότηση της συγκεκριμένης δράσης με σκοπό την βελτιστοποίηση της.

Επίσης κατά το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους είχαν ξεκινήσει επαφές από τη Δ/νσή μας με διαφορετικούς φορείς για την ανακύκλωση χρησιμοποιημένων οικιακών ελαίων (τηγανέλαια) και αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (ΑΛΕ). Αποτέλεσμα των παραπάνω επαφών είναι ήδη η εισήγηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο από τη Δ/νσή μας, για την έγκριση προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό την παραγωγή βιοκαύσιμου-βιοντίζελ από τα συλλεγόμενα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια, με σκοπό μέρος αυτού σε συνδυασμό με τη χρήση πετρελαίου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης δημοτικών κτηρίων, κυρίως σχολικών μονάδων του δήμου. Συγχρόνως υπάρχει ενδιαφέρον καθώς και επίσημη πρόταση από εταιρία συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων λιπαντικών ελαίων για σύμβαση συνεργασίας και η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε φάση εξέτασης της σύμβασης.

Είναι ευθύνη όλων μας να κάνουμε το ΣΗΜΕΡΑ καλύτερο.