Συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του τρέχοντος ΕΣΠΑ για το έτος 2013 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στην έδρα της Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις της Π.Κ.Μ. στην απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ για το 2013, που αυξήθηκε κατά 20%, καθιστώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κορυφαία σε πανελλαδικό επίπεδο ανάμεσα στις 13 αιρετές Περιφέρειες. «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πριν από ένα χρόνο, δώσαμε απόλυτη προτεραιότητα στην απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, την τόνωση της εξωστρέφειας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη διατήρηση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας στην περιοχή μας.

Ένα χρόνο μετά, με σκληρή, στοχευμένη και μεθοδική δουλειά, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα στο 2013 αυξήσαμε την απορροφητικότητα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 73%. Υπερκαλύψαμε το στόχο για την Περιφέρειά μας, πετυχαίνοντας την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα. Ολοκληρώσαμε σημαντικά συγκοινωνιακά έργα, ξεμπλοκάραμε έργα που είχαν παγώσει, ενώ ταυτόχρονα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παράλληλη υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και στις επτά περιφερειακές ενότητες, που θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, υπογράμμισε κατά την εισήγησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώσταςστην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «στην πιο δύσκολη χρονιά για την οικονομία μας με συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υλοποίησης πετύχαμε να τρέξουν τα έργα και σε μια στεγνή αγορά, πληρώσαμε 174 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επιμερίζονται σε 37 εκατομμύρια ευρώ για αστικές και αγροτικές αναπλάσεις, 35 εκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό, 28 εκατομμύρια ευρώ για την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, 17 εκατομμύρια ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη και 9 εκατομμύρια ευρώ για την υγεία και την κοινωνική μέριμνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης είμαστε η πρώτη Περιφέρεια σε εκταμίευση κονδυλίων για το 2013».

«Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα μας για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ όχι μόνο για να ολοκληρώσουμε τα ενταγμένα έργα, αλλά και για να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές προκλήσεις, με όπλο την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία και τον ορθολογικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, το οποίο στη νέα περίοδο θα έχει αυξημένα κονδύλια κατά 27% για την Κεντρική Μακεδονία, με βάση τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ και η βελτίωση των αριθμών και των ποσοστών δεν ήταν και δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για την επίτευξη του μεγάλου μας στόχου, να καταστήσουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση και την ύφεση. Η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για μας τη μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία. Στην επόμενη πενταετία δεν θα αφήσουμε τίποτε στην τύχη», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν ενδεικτικά τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013. Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Π.Κ.Μ., 21 έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης, ενώ ολοκληρώνονται 33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και 13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Επίσης, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ στον τομέα των σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών υλοποιούνται και ολοκληρώνονται 35 έργα. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της Π.Κ.Μ. για την καταπολέμηση της ανεργίας, υλοποιούνται 28 Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση συνολικού προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ., καθώς και τις υπηρεσίες όλων των φορέων “για τη συνεργασία τους, τη σκληρή και μεθοδική δουλειά τους και την κοινή προσπάθεια”.