Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Η άμυνα του δανειολήπτη απέναντι στους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και η γενικότερη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του» από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας μαζί με το Τοπικό Παράρτημα Βέροιας της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, χθες το απόγευμα στη Βέροια.

Την ημερίδα τίμησαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας κ. Πατσιαβούρας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Βέροιας κ.Παπαγιάννης, αλλά και πλήθος κόσμου, ο οποίος άκουσε προσεκτικά τον επιστημονικό συνεργάτη της ΕΕΚΕ και στη πορεία διατύπωσε τις απορίες του σε αυτόν.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες και γενικά τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τα χρέη τους από τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Παναγιώτη Καλόφωνο. Παρουσιάστηκαν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 3 ετών που έφτασαν χιλιάδες νοικοκυριά σε οικονομικό αδιέξοδο, επισημαίνοντας συνεχώς πως και οι τράπεζες είναι υπεύθυνες στην κακή αυτή κατάσταση, δηλαδή ότι δεν ήταν απλά λάθος αυτών που δανείζονταν αλλά και των δανειστών που δεν έλεγχαν τα κριτήρια με τα οποία θα ήταν κάποιος ικανός να πάρει δάνειο, είτε καταναλωτικό είτε στεγαστικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι η πλειοψηφία των υπερχρεωμένων είναι έγγαμοι και οι περισσότεροι είχαν πάρει 1 έως 12 δάνεια ταυτόχρονα, κάτι το οποίο είναι απόλυτα σοκαριστικό για τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Όπως επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καλόφωνος πολλοί ήταν αυτοί που δεν γνώριζαν πως λειτουργεί το χρήμα και ότι η κυριότερη αιτία που δεν αποταμιεύουμε είναι το υπερβολικό χρέος.

Ο οικονομολόγος κ. Καλόφωνος στάθηκε στις δυνατότητες που δίνουν στους οφειλέτες οι 3 νόμοι (Νόμος Κατσέλη, νόμος για πλειστηριασμούς και νόμος για δανειολήπτες) εστιάζοντας στο νόμο 3869/10 για «Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων» , όπως επίσης εξήγησε  τους τρόπους προστασίας των τραπεζικών καταθέσεων, τις άμυνες απέναντι στους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στους ακροατές για δικές στους απορίες.

Δυστυχώς, μέσα στο 2013 η πλειοψηφία των τραπεζών δεν ενδιαφέρθηκαν για εξόφληση δανείων με μείωση/κούρεμα τόκων, αντίθετα πολλές είναι οι περιπτώσεις που οι οφειλέτες εκφοβίζονται και ωθούνται σε λύσεις που ωφελούν μονομερώς τις τράπεζες.