«Χρυσές Σφαίρες: Τα μοναδικά βραβεία που οι σταρ του κινηματογράφου συγχρωτίζονται με τους μπανάλ  τύπους της τηλεόρασης»  (Amy Poehler)

Οι ανταποκριτές  ξένου τύπου  μπορεί να μη κάνουν πάντα τις καλύτερες επιλογές, δίνουν όμως τα καλύτερα πάρτι και επιλέγουν τους καλύτερους οικοδεσπότες όπως τον «δεν έχω ιερό ούτε όσιο»  Βρετανό κωμικό Ricky Gervais και το δυναμικό –επίσης κωμικό- δίδυμο των Tina Fey και Amy Poehler που επέστρεψαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και έκλεψαν την παράσταση –ξανά- από βραβευθέντες και μη.

  http://www.youtube.com/watch?v=oTiLbGKdux0

Ξημερώματα λοιπόν Δευτέρας και η 71η απονομή των Χρυσών Σφαιρών ολοκληρώθηκε με τα φαβορί να μην επικρατούν σε όλες τις κατηγορίες.

Τα 12 Years a Slave (12 Χρόνια Σκλάβος) και American Hustle (Οδηγός Διαπλοκής) κέρδισαν στις κατηγορίες καλύτερης δραματικής ταινίας και καλύτερης κωμικής ταινίας ή μιούζικαλ αντίστοιχα, ο Leonardo DiCaprio –έκπληξη- πήρε τη χρυσή σφαίρα για α’ ανδρικό ρόλο σε κωμωδία ή μιούζικαλ για το σκορτσεζικό και βλάσφημο The Wolf of Wall Street αντί των αναμενόμενων Bruce Dern (Nebraska) και Christian Bale (American Hustle) ενώ και ο Matthew McConaughey (έκπληξη ξανά) κέρδισε στην αντίστοιχη κατηγορία για δραματική ταινία (Dallas Buyers Club) αντί για τους πιο σίγουρους Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) Tom Hanks (Captain Phillips) και Robert Redford (All is Lost).

Στις γυναίκες η   Cate Blanchett κέρδισε στην κατηγορία α΄ γυναικείου ρόλου σε δραματική ταινία για την Blue Jasmine του επίσης βραβευθέντος με το ειδικό βραβείο Cecil B. DeMille Woody Allen, ενώ η Amy Adams κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο για την ερμηνεία της σε κωμωδία ή μιούζικαλ για το American Hustle. Για την ίδια ταινία η νικήτρια όλων των περσινών βραβεύσεων, Jennifer Lawrence, χωρίς να σκίσει το φόρεμά της να ρίξει το ποτό της ή να παραπατήσει και να πέσει, ήταν η νικήτρια στην κατηγορία β΄ γυναικείου  ρόλου ενώ και ο Jared Leto πήρε  το βραβείο β ανδρικού ρόλου ξανά για το Dallas Byers Club.

To βραβείο σκηνοθεσίας -αυτό πρέπει να ψηφίσθηκε ομόφωνα- απονεμήθηκε δικαίως στον Alfonso Cuaron για το   καταπληκτικό Gravity  που λογικά θα πάρει το αίμα του πίσω και περισσότερα βραβεία  στα Oscar και σεναρίου στον Spike Jonze  για την αναπάντεχη ταινία του Her.

Η Χρυσή Σφαίρα για καλύτερη ξένη ταινία  απονεμήθηκε στην ιταλική έκπληξη –δεν την ξέρω καθόλου- Τέλεια Ομορφιά, αντί για τα αναμενόμενα The Hunt ή Τη ζωή της Αντέλ (!!), ενώ ως καλύτερη ταινία κινουμένου σχεδίου βραβεύθηκε το αριστούργημα της Disney, Frozen.

k-bigpic

Στα τηλεοπτικά τώρα, το Breaking Bad και ο -Walter White- Bryan Cranston πολύ σωστά βραβεύθηκαν για καλύτερη δραματική σειρά και ανδρική ερμηνεία αντίστοιχα, χρυσή σφαίρα για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία στην Robin Wright για το κα-τα-πλη-κτι-κό  House of Cards που θα κερδίσει τη χρυσή σφαίρα για καλύτερη δραματική σειρά … του χρόνου ενώ για το βραβείο καλύτερης ανδρική ερμηνείας σε μίνι σειρά ή τηλεοπτική ταινία ο Michael Douglas ήταν ο σίγουρος και αδιαμφισβήτητος νικητής για το ρόλο του  Liberace στο Behind the Candelabra του StevenSoderbergh, που κατέκτησε και το βραβείο της κατηγορίας.

Την παράσταση έκλεψε για το παραλήρημά της κατά την βράβευσή της για β΄γυναικείο ρόλο σε μίνι σειρά ή τηλεοπτική ταινία η αειθαλής Jacqueline Bisset για το Dancing on the Edge.

Η πλήρης λίστα με τους υποψήφιους και βραβευθέντες βρίσκεται εδώ  αλλά μην πολυασχολείστε γιατί την 16η Ιανουαρίου ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για το κερασάκι στην τούρτα των φετινών απονομών: Τα Oscar !

Από τη Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα