Την επιθυμία του να κατέβει υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Προεδρία της Κομισιόν, εξέφρασε χθες (9 Ιανουαρίου) ο Λουξεμβουργιανός πρώην Πρωθυπουργός Jean-Claude Juncker.

Ο 59χρονος Juncker, που κυβέρνησε για 19 χρόνια μέχρι και τον περασμένο Οκτώβριο όπου ηττήθηκε στις εκλογές καθώς και υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 μέχρι το 2013, είπε στο γερμανικό Inforadio: «Θα ήμουν πρόθυμος (να αναλάβει την Προεδρία της Κομισιόν), κατ ‘αρχήν, αν το προεκλογικό πρόγραμμα και κάποια άλλα πράγματα πάνε καλά».

Οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη θα εκλέξουν στα τέλη Μαΐου το νέο Κοινοβούλιο. Τον Ιούνιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ορίσουν τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει στην EurActiv.gr η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό σενάριο, είπε ότι εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έρθει πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές και επιλέξει έναν υποψήφιο Χ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έναν υποψήφιο Υ, τότε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να απορρίψει τον υποψήφιο Υ, οδηγώντας την όλη διαδικασία σε θεσμικό αδιέξοδο.

Ο Juncker, ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος Φεντεραλιστής και μέλος του κεντροδεξιού Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος, ερωτήθηκε εάν θέλει να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν υποστηρίξει ότι ο κύριος υποψήφιος του κόμματος που θα έρθει πρώτο στις εκλογές πρέπει να οριστεί ως πρόεδρος της Επιτροπής.

Ωστόσο κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες, κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την διαδικασία, την οποία θεωρούν «τέντωμα» των όρων της Συνθήκης της Λισαβόνας υπέρ του Κοινοβουλίου.

Ο Barroso, ένας συντηρητικός πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, είναι στην Προεδρία της Κομισιόν από το 2004.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής, έχουν ορίσει για υποψήφιο στην Προεδρία της Κομισιόν τον Martin Schulz, ο οποίος σήμερα είναι Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Άλλος πιθανός υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι ο Γάλλος συντηρητικός Michel Barnier, που σήμερα είναι Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν.

Ωστόσο πηγές αναφέρουν πως η Merkel προτιμά για την Προεδρία της Κομισιόν έναν συντηρητικό εν ενεργείαΠρωθυπουργό, όπως τον Enda Kenny της Ιρλανδίας, τον Donald Tusk της Πολωνίας ή τον Jyrki Katainen της Φινλανδίας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα ορίσει τον υποψήφιό του στο κογκρέσο του στο Δουβλίνο στις 6-7 Μαρτίου.

EurActiv με Reuters

Απόψεις

Η κα Μαριέττα Γιαννάκου, μιλώντας πρόσφατα στην EurActiv.gr τόνισε ότι η άσκηση είναι δύσκολη αλλά εφικτή.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να αγνοήσει το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και το κόμμα που θα εξασφαλίσει πλειοψηφία […] Πρέπει να ληφθούν υπόψη η γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το κυριότερο, η προτίμηση των Ευρωπαίων ψηφοφόρων που θα ξέρουν από πριν το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Κομισιόν», τόνισε η κα Γιαννάκου.

«Η άσκηση είναι δύσκολη… αλλά εφικτότατη!», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για σεβασμό απέναντι στον Ευρωπαίο πολίτη και στις επιλογές του», επεσήμανε.

Πηγή: euractiv.gr